Feketebab, hús, narancs, kés, villa, tányér

Egytál babétel Brazíliából

Fotó: PuzzlePix

Egy nap, egy recept: feijoada, a brazil babragu

Babos étel Dél-Amerikából, de nem chili con carne, hanem valami még izgalmasabb.


​Hozzávalók

  • 30 dkg sertéstarja
  • 10 dkg bacon
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg fekete bab
  • 20 dkg vörös bab
  • 1 narancs,
  • babérlevél, só, frissen őrölt bors
  • víz
  • olívaolaj

Így készül

  1. A hagymákat tisztítsuk meg és aprítsuk fel, majd egy mély lábasban dinszteljük meg.
  2. Erre dobjuk rá a csíkokra vágott bacont, majd a felkockázott húst. Várjuk meg, míg minden oldalukon megpirulnak a kockák, s ekkor fűszerezzük a babérral, sóval, borssal.
  3. Ha konzervbabot választottunk, öntsük le a levét, és a babot adjuk a húshoz. Az egészet öntsük fel 2-3 dl vízzel, és kis lángon főzzük addig, amíg krémes állagú lesz. Ha szükséges, az elpárolgott vizet pótoljuk, az ételt pedig finoman kevergessük.
  4. Tálaljuk naranccsal, ahogyan a brazilok szokták,és köretként adjunk hozzá jázminrizst.

VINCE-tipp

Ha még tartalmasabb ételre vágyunk, tegyünk répát, káposztát, paradicsomot is a bab mellé a lábasba. Az eredeti recept különféle kolbászokkal is gazdagítja ezt a laktató egytálételt.