barna sütemények fehér tálakban
Fotó: PuzzlePix

Egy nap, egy recept: orgonahabos briós

Minden ízében különleges édesség, amivel el lehet kápráztatni a vendégeket: házi készítésű briós pikáns orgonahabbal.



Hozzávalók

  • 300 g búzaliszt
  • 30 g cukor
  • 30 g vaj és egy kevés a formákhoz
  • 20 g friss élesztő
  • 2 tojás
  • 150 ml tej
  • 1 citrom héja
  • 400 ml tejszín
  • 1 friss orgonavirág
  • 50 g porcukor

Így készül

  1. A megtisztított, megmosott orgonavirágokat adjuk hozzá a tejszínhez és minimum fél napon át áztassuk hűtőszekrényben. Majd szűrjük le és a porcukorral verjük habbá.
  2. A tejet langyosra melegítjük, hozzáadunk egy kanál cukrot és az élesztőt. Néhány perc alatt felfuttatjuk.
  3. A liszthez keverjük a maradék cukrot, a citrom héját, egy tojást, a puha vajat, egy csipet sót, végül az élesztős tejet. Sima tésztát dagasztunk belőle, és hagyjuk egy órán át kelni.
  4. Újra átgyúrjuk, 3-4 centi átmérőjű gombócokat formázunk belőle, kivajazott briósformákba tesszük, ahol ismét pihentetjük fél órán át.
  5. Végül megkenjük a tetejüket felvert tojással, és 180 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütjük. A kihűlt brióst az orgonás tejszínhabbal tálaljuk.