gofrik, gyümölcsök, kávé, tojás, kenyér

Brunchra fel!

Brunch etikett...nem csak a későn kelőknek!

A villásreggeli vagy brunch nem csak a későn kelőknek lett kitalálva. Sőt! Ha egyszer kipróbálod, akkor szinte biztosan rajongóvá válsz. De vajon honnan származik? És mit szabad és mit nem?Nincs is jobb, mint egy barátokkal közös brunch egy menő reggelizőben. De ha nincs kedved beülni valahova, akkor simán összedobhatsz egy jó kis villásreggelit otthon is. Összegyűjtöttük neked, hogy mit érdemes tudni a brunchról.

Honnan az elnevezés?


A brunch a reggeli és az ebéd (breakfast, lunch) angol nyelvű szavakból létrejött kifejezés.

A "villásreggeli" szót legelőször egy brit író, Guy Beringer használta 1895-ben. Beringer egy cikkben írt a villásreggeliről, amiben úgy jellemezte a késői lakomát, mint egy könnyed összejövetelt, ami mindenkit jó kedvre derít.

Szépen lassan aztán elterjedt a brunch ötlete és végül Amerikában is hatalmas sikerré vált.

Hogyan néztek ki a legelső brunch-ok?


A történészek között nincs teljes egyetértés arról, hogyan is nézett ki egy régi brunch. Sokan úgy vélik, hogy az első villásreggelik az angliai vadászreggelikhez hasonlítottak a legjobban, amik főleg húsokból, gyümölcsökből és édességekből álltak. Mások szerint a katolikusoknál jelent meg először a brunch hagyománya, a kora reggeli mise előtti böjt miatt.

Kutyaharapást szőrével...


A villásreggeli az 1920-as években főleg a felső tízezer köreiben terjedt el, ugyanis csak a gazdagabbak engedhették meg maguknak, hogy legurítsanak pár pohár pezsgőt nap közben. Ez egyben azt is jelenti, hogy már a kezdetek óta lehetett a reggeliken alkoholt fogyasztani, viszont szigorúan csak mértékkel. Ettől független a legkedveltebb brunch italok közé tartozik a mocktail, vagyis az alkoholmentes koktél is.

Alkoholos társai közül a Bloody Mary vált eggyé a brunch fogalmával, amit gyakorta ajánlanak a másnaposság ellen is. Hogy micsoda? Igen! A Bloody Mary alkoholmentes összetevői gazdagok C-vitaminban és B6-vitaminban, amelyek mind segítenek a másnaposságban. (Ha a macskajaj kíméletesebb kezelésére vágysz, akkor IDE kattintva találsz magadnak recepteket.)

Milyen manapság?


A hivatalos brunch idő 10-től délig tart.

A villásreggeli menüjének csak a kreativitás szab határt. Ha barátaidnak szervezel egy lustálkodós lakmározást, akkor készíthetsz, bundáskenyeret, gofrit, rántottát, omlettek, fritattát, melegszendvicset, szendvicseket és természetesen akármilyen édességet. Amerikában például nagyon elterjedt a palacsinta, muffin és a banánkenyér.

Ha már elkészültél a sok finomsággal, akkor jöhetnek az italok, friss gyümölcslevek, limonádék, kávék és persze a koktélok.

Próbáld ki a füstölgő koktélokat, amivel tuti minden barátodat elkápráztathatod! ITT találod a cikket. Ha pedig csak koktél receptekre van szükséged, azokat ITT találod.

Mire figyelj, ha otthon tartasz villásreggelit?


  • A menü legyen egyszerű, ne bonyolítsd túl!
  • Vond be a barátaidat is! A lényeg, hogy jól érezzétek magatokat!
  • Fontos a dekoráció, ezért szánj erre elég időt. Tudtad, hogy még a koktélokat is kidekorálhatod? Ha nem akkor olvasd el EZT a cikket ajánljuk.
  • Készülj előre! Előző este készítsd el a legtöbb fogást, hogy másnap csak a dekorálásra kelljen kuszálnod!
  • Figyelj a méretekre, a kevesebb néha több!
  • Tartsd észben ki mire allergiás!