szőke nő barna fa szekrényben ül

Egyik kedvenc gyümölcsünkkel eltüntethetők a bútoron a karcolások

Ha te is a fa bútorok szerelmese vagy, akkor ez a trükk megváltoztatja majd az életed.


Az otthoni fa bútorokat általában nagyon nehéz és rendkívül drága kifogástalan állapotban tartani. Vagy mégsem? A lifehacker oldal szerint csak egy dióra van szükséged a probléma megoldásához.

Olvasd el ezt is! Kifejezetten jó hatása van a rendszeres diófogyasztásnak

barna sz\u00edn\u00e1 di\u00f3k

Fotó: Mustafa akın / Unsplash


Teljesen természetes, hogy az otthoni bútoraidon karcolások, horpadások és egyéb a használatból fakadó nyomok jelennek meg. Főleg, ha a konyhai asztalt például már több generáció is használta. Ha kreatív vagy, akkor ezekből az elhasznált bútorokból antik vagy vintage berendezéseket is gyárthatsz vagy újra is fényeztetheted őket.

barna fa fel\u00fclet

Fotó: Tim Mossholder / Unsplash


Ha viszont inkább az eredeti karcmentes állapotot szeretnéd visszaállítani, akkor jöhet a diós trükk. Mielőtt még nekikezdenél, fontos megjegyezni, hogy a diós megoldás nem hoz tökéletes eredményt, tehát nem tünteti el teljesen a karcolásokat.


Ahogy a videóban is látszik, csak a dióbélre lesz szükséged, amit aztán a fán lévő karcolásba kell beledörzsölnöd

Jól dörzsöld át az ujjaddal a felületet, ezzel elősegítve, hogy felszabaduljanak a dióban lévő olajok. Hagyd utána állni pár percig, majd töröld le egy puha ruhával.


A karcolástól is függ természetesen, hogy mennyire hatásos a diós módszer, de általánosságban elmondható, hogy ez a trükk tényleg működik.
barna sz\u00edn\u0171 b\u00fator

Fotó: Julian Hochgesang / Unsplash


Ha te is kipróbálnád a diós bútorjavítást, akkor akad még pár tippünk számodra, amiktől még jobb lesz a végeredmény, íme:

  • A dörzsölés előtt szedd le a barna héjat a dióhúsról, mert így még jobban bele tudod nyomkodni a karcolásba a diót.
  • A diós trükk a legjobban a felületi karcolásokat javítja, ugyanis a dióból származó olajok réteget képeznek a karcoláson, kitöltik és elsötétítik azt. A mélyebb sérüléseknél azonban ez már nem elég.
  • Használd az ujjad a dió bedörzsöléséhez, enélkül nem tud az olaj kioldódni.