sárga mosolygó figurás labda egy kézben

Ebben a gyümölcsben van a világon a legtöbb C-vitamin – 50-szer több, mint a citromban

Sokoldalúan használható a konyhában és egyéb vitaminokban is gazdag - valóságos főnyeremény.


A healthline.com készített listát 20 C-vitaminban gazdag élelmiszerrel. Abban az átlagember számára sincs semmi váratlan, hogy bekerült a felsorolásba a csipkebogyó, a paprika, vagy éppen a citrom.

Az már talán többek számára meglepő lehet, hogy a győztes, a „legnagyobb C-vitamin tartalmú élelmiszer” cím tulajdonosa nem a fenti három élelmiszer közül kerül ki. Azt ugyanis egy szilvafajta érdemli ki.

A rekorder a kakaduszilva, aminek 100 grammjában nagyjából 3000 milligramm C-vitamin található. Ez az érték hétszerese a csipkebogyóénak, tizenkétszerese egy átlagos paprikáénak és ötvenszerese a citroménak.

A kakaduszilva (további nevei: zöld szilva, sós szilva) Ausztráliában őshonos, az északi erdős részeken terjedt el leginkább. Az őslakosok évszázadok óta gyógyhatású szerként tartják számon gyulladáscsökkentő, gombaölő hatása miatt (E-vitaminban és káliumban is gazdag).

Savanykás-sós íze sokoldalú felhasználást tesz lehetővé a konyhában, készül belőle lekvár, mártás és chutney is. Mivel a C-vitamin elősegíti a bőr számára nélkülözhetetlen kollagén termelését, készül belőle számos szépségápolási termék is, ezek Magyarországon is megvásárolhatók.