egy nő citromba harap

Ne 1000 milligramm C-vitamint szedj naponta! Mutatjuk, miért!

Szent-Györgyi Albert az 1000mg-ra esküdött, később 500mg-ban határozták meg, egy újabb kutatás ennél is kevesebbről ír. Rossz hír: nincs egyetlen tuti recept, a mennyiség testsúlyfüggő.


Valószínűleg ha álmodból felkeltenek is tudod, hogy naponta 1000 milligramm, vagyis 1 gramm C-vitamint érdemes szedni. A C-vitamin felfedezéséért Nobel-díjjal kitüntetett Szent-Györgyi Albert élete során napi 1000mg-ot szedett a vitaminból, idősebb korában és betegség idején az adagot 8-9000mg-ra növelte. 93 évesen hunyt el, ez legalábbis jó ajánlólevél a kúrájához.

Későbbi kutatások aztán azt állapították meg, hosszútávon akár 500mg is elegendő lehet az immunrendszer karbantartásához, egy a spring.org.uk által a napokban idézett tanulmány azonban még ennél is kevesebbről ír, a szükséges mennyiség ráadásul testsúlyfüggő.

Azt eddig is tudni lehetett, hogy a nagyobb testsúlyú embereknek több C-vitaminra van szükségük, az új-zélandi University of Otago egyetem munkatársai azonban immár azt is kiszámolták, pontosan mennyi az annyi. „Egy 60 kilogrammos új-zélandi ember átlagosan 110mg C-vitamint juttat a szervezetébe naponta. 90 kilogrammos embernek ennél 30mg-vel többre van szüksége, hogy elérje a napi célt, egy 120 kilogrammos embernek pedig már minimum 150mg-ot kell bevinnie.”


Nagy általánosságban az a szabály érvényesül, hogy minden extra 10 kilogramm testsúly további 10mg C-vitamint követel meg az immunrendszer megfelelő működéséhez. A 150mg természetesen még mindig nem egy elérhetetlen dolog tekintve, hogy egy darab narancs 70, egy szem kivi pedig 100mg-ot tartalmaz az értékes vitaminból.