napszemüveges lány szívószállal iszik

3 dolog, amire nagyon oda kell figyelni a C-vitamin szedésénél!

Csodaszerként ünnepli a világ a C-vitamint, ám bizonyos dolgokra oda kell figyelni, hogy valóban úgy működjön.


A C-vitamin létfontosságú a szervezet számára, bizonyos dolgokkal viszont tisztában kell lenni, hogy úgy szedd, hogy valóban a legjobban hasznosulhasson. A vegetariantimes.com 3 pontban szedte össze a tudnivalókat.

Mik a C-vitamin pozitív hatásai?

Segíti a kollagén képződést, ami a bőr és az erek karbantartásához szükséges, emellett pedig erősíti a csontokat, a fogakat, csökkenti a szívbetegségek és a rák kialakulásának kockázatát. Ha ez nem lenne elég, fokozza a vas felszívódását, a legújabb kutatások szerint ráadásul alacsonyan tartja a „rossz” koleszterinnek nevezett LDL-koleszterin szintjét a vérben.

s\u00e1rga narancskarik\u00e1k

Fotó: Vino Li / Unsplash

Mennyi C-vitaminra van szükség és hogy kell bejuttatni?

Az Amerikai Tudományos Akadémia nőknél 75, férfiaknál 90 mg-ban határozta meg a napi minimumot. A kutatások ehhez képest azt mondják 500-1000 mg inkább a kívánatos. A savra érzékenyek, refluxszal küzdők az aszkorbinsav helyett válasszanak a gyomrukat kevésbé irritáló (például lassan felszívódó) változatot.

​Mire kell odafigyelni?

A C-vitamin túladagolható, napi 2g (2000 mg) már bélrendszeri panaszokat okozhat. Mindemellett reakcióba tud lépni bizonyos gyógyszerekkel, ezzel pedig csökken a hatása, miközben növelheti az ösztrogén, vagyis az első számú női hormon termelődését. Mindenképp konzultálj szakemberrel egy C-vitaminkúra előtt, ha veseproblémákkal küzdesz, daganatos betegségben szenvedsz, rendszeresen szedsz Aspirint vagy hormonkezelés alatt állsz.