női ajkak

Csak tészta és krém, mégis a világ legszexibb édességének tartják

Olaszországban született, de mára már Magyarországot is meghódította. Benne van minden, amit egy süteményben szeretünk, és még a története is rendhagyó.

Jelenleg is kerülnek fel az új részek a CNN által gyártott „Stanley Tucci: Searching for Italy” című útifilm-sorozatból, amelyben a hollywoodi színész Olaszország gasztronómiáját tárja a nézők elé.

A legutóbbi részben az amerikai sztár az ország déli részén, egészen pontosan Szicília szigetén nézett körül. Onnan egy olyan édességet mutatott be, aminek sikerült szinte ugyanakkora sikert elérnie a világban, mint a szomszédos Nápolyból indult pizzának.


A cannolo vagy cannoli (jelentése csövecske) egy ricotta krémmel töltött ropogós tésztarolád, amit eredetileg csak a farsangi időszakban készítettek, de aztán, mint minden jó dologra, erre is rákaptak. A tészta alapanyaga a liszt, a tojás, a cukor, egy kis desszert bor és némi fahéj. A nyers tésztából korongokat nyújtanak, ezeket aztán egy formázóhengerre feltekerik, majd a csöveket zsírban ropogósra sütik, végül ricottával (esetleg gyümölccsel, csokival) megtöltik.

Stanley Tucci ellátogatott Caltanissettába, a Szícilia közepén található kis települést tartják a cannoli szülőhelyének. Errefelé „Mózes rúdjának” és a „Király jogarának” is nevezik az édességet. Az áthallás nem a véletlen műven, a cannoli eredettörténetében ugyanis egy erotikus szál is felbukkan. A legenda szerint első alkalommal egy arab emír ágyasai készítették a süteményt, így kifejezve elismerésüket a férfi éjszakai teljesítménye előtt – ezt erősítették a fallikus tésztaformával is.


A CNN műsorában elhangzik, annyi alapja mindenképpen van a jól hangzó történetnek, hogy a cannolit valóban az arabok hozták el Itáliába, Caltanissetta település neve pedig levezethető az arab „qal-at-nisa” kifejezésből, aminek a jelentése „Asszonyok városa”.

Bárhogy is legyen, a köré szőtt legendától függetlenül is egy nagyon izgalmas süteményről van szó, ha szembe jön veled, mindenképpen kóstold meg, nem fogsz csalódni. ITT, illetve ITT találsz listát a budapesti lelőhelyekről.