egy nő tányért tart a kezében és tésztát eszik belőle

Egy nő elkészítette az extra gyors tésztaszószt, nem várt meglepetés érte a végén

Felére csökkenthető a híres carbonara szósz elkészítési ideje, igaz, ehhez egy szükség van egy apróbb trükkre.


Az emberek egyik fele azt gondolja, hogy jó carbonara szószt csinálni gyerekjáték. A másik fele pedig azt, hogy az előbbiek egyáltalán nem értenek az olasz gasztronómiához. Szerintük az eredeti, természetesen tejszín nélküli carbonara szósz elkészítése igenis művészet, és mint olyan, időigényes. Még a leggyorsabb elkészítéssel kecsegtető receptek is legalább 30 percet írnak.

Sara Tane, a thekitchn.com oldal tésztafelelőse rábukkant egy 15 perces változatra és természetesen el is készítette, hogy utána véleményt írhasson róla. A recept az alábbiak szerint nézett ki.

15 perces carbonara spagetti

Hozzávalók

  • 250 g spagetti
  • 2 nagy tojás
  • 125 g reszelt parmezán sajt
  • 4 szelet angolszalonna (bacon)
  • 4 gerezd fokhagyma felaprítva
  • só, őrölt bors, petrezselyem ízlés szerint

Így készül

  1. Erősen sós vízben főzzük meg a tésztát. Ha kész, a főzőléből tegyünk el 1 decilitert későbbre.
  2. Verjük fel a tojást a reszelt parmezán sajttal.
  3. Közepes fokozaton (lángon) melegítsünk fel egy serpenyőt, majd tegyük bele a bacontszeleteket. 6 perc alatt süssük ropogósra.
  4. Adjuk hozzá a fokhagymát és alacsony lángon 1 percig süssük együtt a szalonnával.
  5. Tegyük rá a tésztát, majd sajtos-tojásos keveréket, sózzuk-borsozzuk.
  6. Tegyünk hozzá 1-2 kanállal a tészta főzővizéből, majd addig pároljuk az egészet, míg a kívánt krémességet el nem éri.
pasta dish on white ceramic plate Photo by Louis Mornaud on Unsplash

Sara Tane bevallotta, hogy első pár alkalomra nem úgy sikerült a recept, ahogyan szerette volna. A legkritikusabb rész a tojás beöntése a forró serpenyőbe, mert ott fennáll a veszély, hogy carbonara szósz helyett rántotta születik. Ezt történt vele is több alkalommal, rántottás tésztát volt kénytelen ebédelni.

A kulcs ennél a lépésnél, hogy a fokhagyma hozzáadása előtt tényleg nagyon kicsire le kell venni a lángot és meg kell várni, hogy a tésztás-baconos keverék visszahűljön a tojás előtt. Sara ennek érdekében felcserélte a sorrendet, ő a bacon megsütésével kezdte, hogy a tésztafőzés, valamint a tojásos-sajtos mix összeállítása közben legyen ideje hűlni a serpenyőnek.

Az újságíró hölgy további tippekkel is kiegészítette a receptet. Később ugyanis kipróbálta olcsóbb szalonnával és olasz típusú sajttal, valamint fokhagyma nélkül (mondván, az olasz konyhának nem szerves része a fokhagyma) és ez a verzió is hasonlóan jó eredményt hozott.