csilipaprikák egymás mellett
Fotó: ViktoriyaFivko / Shutterstock

Mindig legyen nálad otthon Cayenne-bors! Mutatjuk, miért

Azon kívül, hogy csípős még sok más olyan meglepetést is tartogat a Cayenne-bors, amiről eddig szinte biztosan nem hallottál. Íme!


A mashed.com oldalán bukkantunk rá arra az érdekes cikkre, ami szerint mindig érdemes egy kevés Cayenne-borsot tartanod otthon. Hogy miért? Mutatjuk!

Ez is érdekelhet: Gasztrolegek: hasfelmetsző, kígyó és tűzgolyó a világ legcsípősebb csilipaprikái

friss csilipaprik\u00e1k

Fotó: Elle Hughes / Unsplash


Tudtad, hogy az őrölt Cayenne-bors nem is bors, hanem több csilipaprika őrleménye? A hasonló elnevezésű cayenne-i paprika viszont a közönséges paprikák egyik fajtája, ami a dél-amerikai Cayenne városáról kapta nevét. Ez a paprikafajta már legalább 9000 éve létezik. Legelőször az amerikai őslakosok kezdték el gyomorbántalmak, keringési problémák kezelésére használni. A cayenne-i paprika egyébként egy rendkívül csípős paprika, egy átlagos jalapeño paprikánál hatszor erősebb.

Érdekesség, hogy nem mindig kerül cayenne-i paprika a Cayenne-borsba. Miért? Mert a borsba néha kevésbé erős paprikát használnak fel, hogy a végeredmény ne legyen olyan csípős.
\u0151r\u00f6lt csilib\u0151l k\u00e9sz\u00fclt por

Fotó: Monirul Islam Shakil / Unsplash


A különböző chilipaprikákból készült Cayenne-bors tökéletes fűszer, mert pikáns csípősséget és különleges ízt kölcsönöz az ételeknek és szószoknak. Ezenfelül pedig még a szívre is jótékony hatással van. Több kutatás szerint ugyanis a Cayenne-borsban lévő tápanyagok és vegyületek, például a kapszaicin, segíthet csökkenteni a szívbetegségek kialakuláásának kockázatát. Egy másik, 2019-es tanulmány pedig az állítja, hogy komoly összefüggés található a rendszeres paprikafogyasztás és a szívbetegségek alacsonyabb kockázata között.