
Jó a szívnek, a szemnek, a csontoknak, a vérnyomásnak, a bőrnek, mégis sokan nem eszik
A cékla tele van számos alapvető tápanyaggal, például vassal, káliummal és C-vitaminnal, emellett kiváló élelmi rostforrás, így megéri beépítened az étrendedbe.
Olvasd el ezt is! 7 gyümölcs, ami sokat segít a fogyásban
Fotó: Andriy Blokhin / Shutterstock
A cékla fajtái
- Piros: kiváló levesekhez, mint például a hagyományos orosz borscshoz.
- Arany: kellemes lágy ízt ad a leveseknek, és kiváló zöldséges köretekben.
- Chioggia: belül csíkos és nagyon finom nyersen vagy köretként főzve.
Egy csésze cékla a következő táplálkozási profillal rendelkezik
- Kalória: 58
- Összes zsír: 0,2g
- Nátrium: 106 mg
- Összes szénhidrát: 13g
- Élelmi rost: 3,8g
- Cukor: 9,2g
- Fehérje: 2,2g
- Kalcium: 21,76 mg
- Vas: 1,09 mg
- Kálium: 442 mg
Viszonylag sok kalóriát tartalmaz, így ha figyelsz az alakodra, akkor csak mértékkel fogyaszd.
Mi a helyzet a céklában található rostokkal?
A cékla szuper rostforrás. Ez miért jó? Azért, mert a rostok segíthetnek a vércukorszint szabályozásában, kordában tartják a koleszterinszintet és persze a székrekedés ellen hatnak.
Mindemellett a cékla kulcsfontosságú vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkedik.
Gazdag betaninban, ez a céklavörösnek is nevezett színanyag véd a szívbetegségtől és a ráktól, gyulladáscsökkentő hatású, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását is "hátráltatja".
A felsoroltakon kívül a céklában megtalálható még folsav, és a már említett kálium, magnézium és C-vitamin hármas. A folsav egy alapvető tápanyag, kulcsfontosságú a sejtek megfelelő működéséhez. A kálium a vízháztartásunk működését szabályozza, a magnézium kulcsfontosságú a csontok és a szív egészsége szempontjából, a C-vitamin pedig a szívet, a szemet és az immunrendszert is védi.
Milyen egyéb egészségügyi előnyökkel jár a cékla?
Fotó: Natalia Fogarty / Unsplash
Ha ez még nem lenne elég, a cékla nagy mennyiségű nitrátot is tartalmaz. Ezt a nitrátot a Harvard Medical School egyik tanulmánya szerint az emésztőrendszerünk nitrogén-monoxiddá alakítja át, a nitrogén-monoxid pedig tágítja az ereket, így csökkentve a vérnyomást.
Milyen előnyökkel jár a cékla a bőröd számára?
A benne lévő bőséges mennyiségű C-vitamin miatt a zöldség kiválóan hat a bőrre. A C-vitamin ugyanis valamennyire védi a bőrt a káros UV-sugaraktól (természetesen a naptejet és egyéb óvintézkedéseket nem váltja ki).
Milyen mellékhatásai lehetnek a céklának?
Fotó: Nigel Cohen / Unsplash
A vesekőre hajlamos embereknek csak mértékkel szabad fogyasztaniuk a céklát, mivel az oxalátokat tartalmaz, amik fokozhatják a kőkiválást.
- Egy nap, egy recept: céklaleves fürjtojással - Vince ›
- Egy nap, egy recept: céklával sült karaj - Vince ›
- 10 élelmiszer, amit nem szabad hűtőben tárolni - Vince ›
- A zöldségtárolás helyes módja, 5 könnyű lépésben - Vince ›
- 3 apró trükkel egészségesebbé teheted a karácsonyi ételeket! - Vince ›
- Mi az a dal? Ismerd meg a zöldség alapú fehérjebombát! - Vince ›
- 5 zöldség, ami turbó löketet ad az immunrendszernek - Vince ›
- Látnod kell ezeket a zöldség és gyümölcs szobrokat - Vince ›
- 6 tünet, amiről nem gondolnád, hogy a szívinfarktus előjele - Vince ›
- A legjobb természetes szívgyógyszer ott van minden magyar konyhában - Vince ›
- 3 dolog, amit feltétlenül tudnod kell a C-vitaminról - Vince ›
- Ebben az italban van a legtöbb C-vitamin - Vince ›
- 5 C-vitaminban gazdag gyümölcs és zöldség - Vince ›