
A 200 forintos magyar zöldség, ami segít a rák és a magas vérnyomás ellen
Az Agrárszektor legutóbbi cikkében szétnézett a magyar zöldségpiacon. Az újságíró három finom és egészséges zöldséget is talált, amiből Magyarország gyakorlatilag önellátó, így a bizonytalan globális folyamatok mellett is mindig rendelkezésre fog állni.
Torma
Fotó: henry perks / Unsplash
Magyarország az Európai Unió legnagyobb tormatermelője. A KSH adatai szerint 1470 hektárról 11 ezer tonna tormát takarítottak be 2020-ban. A „hajdúsági torma” eredetvédett magyar termék, amely uniós oltalmi minősítést kapott. A KSH adatai szerint a tormakivitel mennyisége 3 százalékkal 10,9 ezer tonnára nőtt, míg értéke 3 százalékkal 4,5 milliárd forintra csökkent 2021-ben az egy évvel korábbihoz képest. Az összes export kétharmada Németországba és Lengyelországba irányult. Az import éves szinten nem jelentős mennyiség, 2021-ben 85 százalékkal volt kevesebb (23,7 tonna), mint egy évvel korábban. A Budapesti Nagybani Piacon 2021-ben a belföldi friss torma termelői ára 1 százalékkal volt alacsonyabb (1058 forint/kilogramm), mint egy évvel korábban, ugyanakkor 2022. 1–9. hetén 10 százalékkal haladta meg (1106 forint/kilogramm) az egy évvel korábbi árszintet.
A teljes országos termőterület a tormának mintegy 1450 hektár körül mozog, ebből 1400 hektár található a Hajdúságban. Lapunk korábban egy termelőtől megtudta, hogy a betakarított mennyiség már több éve 13,5-15 ezer tonna között mozog évjárattól függően - ez a mennyiség a belföldi szükségleteket jórészt fedezi, az éves import mindössze maximum 300 tonna körüli, amit főleg Németországból vásárolunk. A Magyarországon megtermelt torma ugyanakkor nagyon keresett exportcikk, a termés nagyobb része külföldre kerül, ami évente körülbelül 9-10,5 ezer tonna közötti mennyiséget jelent. Az pedig talán senkinek sem újdonság, hogy
a magyarok leginkább húsvétkor fogyasztják – tehát hamarosan itt a torma ideje.
Zeller
Fotó: Kelly Sikkema / Unsplash
Az Eurostat adatai szerint 2021 első tizenegy hónapjában gumós zellerből Hollandia 17 százalékkal (88 ezer tonna), Belgium 1 százalékkal (17 ezer tonna) többet értékesített a közösség belső piacán, mint egy évvel korábban.
A KSH adatai szerint Magyarországon 390 hektárról 9,6 ezer tonna gumós zellert takarítottak be 2020- ban.
A gumós zeller külkereskedelmi egyenlege negatív, a behozatala (elsősorban Hollandiából) 26 százalékkal 3,1 ezer tonnára, kivitele pedig 61 százalékkal 852 tonnára esett 2021-ben az előző évihez képest. A legnagyobb célpiac Románia volt, ahová a kiszállított mennyiség 95 százaléka került. A Budapesti Nagybani Piacon a belföldi kilogrammos kiszerelésű gumós zeller átlagosan 9 százalékkal (276 forint/kilogramm), a darabos kiszerelésű 6 százalékkal magasabb (273 forint/darab) áron volt jelen a kínálatban 2022 1–9. hetében, mint egy évvel korábban. A hollandiai kilogrammos kiszerelésű gumós zeller nagykereskedelmi ára 16 százalékkal 278 forint/kilogrammra emelkedett ugyanekkor.
Cékla
Fotó: Natalia Fogarty / Unsplash
Az Eurostat adatai szerint a közösség belső piacán Olaszország 2 százalékkal (50 ezer tonna) és Hollandia 7 százalékkal több (42 ezer tonna) céklát értékesített 2021 első tizenegy hónapjában, mint az előző év azonos periódusában. A KSH adatai szerint Magyarországon 250 hektárról 5,4 ezer tonna céklát takarítottak be 2020-ban. A cékla (retekkel, más hasonló gyökérfélékkel) külkereskedelmi egyenlege negatív (KSH). A behozatal (elsősorban Németországból) 19 százalékkal 7 ezer tonnára csökkent, a kivitel (döntően Romániába) 32 százalékkal 1,1 ezer tonnára csökkent 2021-ben az előző évihez képest. A Budapesti Nagybani Piacon a belföldi cékla ára 3 százalékkal 207 forint/kilogrammra emelkedett 2021-ben az előző évihez képest. Az idei év első kilenc hetében a belföldi cékla ára 1 százalékkal volt alacsonyabb (169 forint/kilogramm), mint az előző év azonos időszakában.
Lehetünk vegetáriánusok, vegánok vagy éppen húsevők, a céklát nagyszerűen be tudjuk iktatni az adott étrendünkbe.
Tele van ásványi anyagokkal, vassal és vitaminokkal, ráadásul számot jótékony hatása is van. Csakhogy néhányat említsünk:
- segíthet a rák megelőzésében,
- jó a magas vérnyomásra,
- javítja az állóképességet,
- jót tesz a bőrnek,
- gyulladáscsökkentő hatása van,
- kiváló a vérszegénységre, valamint zsírégető és méregtelenítő hatása is van.
Felhasználhatóság szempontjából pedig megint csak sokoldalú, hiszen ehetjük savanyúként, főzve, készíthetünk belőle pürét, levest, turmixot, salátát és még a chips is isteni belőle, így egészséges nassolnivalóként szolgálhat az étrendünkben. ha pedig valami édesre vágynánk, akkor nagyszerű süteményeket lehet belőle alkotni, mindemellett pedig szép, élénk színe miatt remek természetes színezék.