két fehér csésze, benne lila étel és tojás
Fotó: PuzzlePix

Egy nap, egy recept: céklaleves fürjtojással

A cékla rendkívül egészséges, viszont az is kétségtelen, hogy nem mindenki szereti. Ebben a receptben viszont olyan izgalmasan van fűszerezve, hogy még azok is meg fogják kóstolni, akiknél nem tartozik a kedvencek közé. A fürjtojás a tetején a "hab a tortán".


​Hozzávalók

  • 3 közepes cékla
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 db zöld zellerszár
  • 1 l víz
  • 2 evőkanál olaj
  • 50 g vaj
  • fél citrom leve
  • 200 ml tejföl
  • 6 db fürjtojás
  • 1 kiskanál kömény
  • 3 babérlevél
  • néhány szál kakukkfű
  • só, bors

Így készül

  1. Az olajon megfuttatjuk a hagymát, hozzáadjuk a megtisztított és kockákra darabolt céklát és a felaprított zellerszárat is. Sózzuk, borsozzuk és 15 percig lassú tűzön, néha megkevergetve pároljuk.
  2. Ezután felöntjük egy liter vízzel és hozzáadjuk a fűszereket.
  3. Az utolsó 10 percben kimerünk 200 ml-t a levéből, simára keverjük egy kis tejföllel, majd visszacsorgatjuk a levesbe és belefacsarjuk a citrom levét is.
  4. Háromnegyed óra főzés után kiveszünk belőle néhány cékladarabot, majd miután a levest pépesre turmixoltuk, visszatesszük őket. Keményre főtt fürjtojással és friss zellerzölddel tálaljuk.