átlátszó befőttesüvegekben sárga lekvár, előttük kés, körülöttük tarka gyümölcsök
Fotó: PuzzlePix

Egy nap egy recept: egy órás, fejre állított citromlekvár

"Vegyes" citromlekvár tartósítószer nélkül. Sütemények, húsok, kenyerek kiváló kísérője.


Hozzávalók

  • 5 db kezeletlen héjú citrom
  • 1 kg kristálycukor
  • 1 liter víz

Így készül

  1. A kezeletlen héjú citromokból négy darabot hámozzunk meg, egyet viszont hagyjunk héjasan.
  2. Vágjuk őket szeletekre, majd keverjük el a megadott cukormennyiséggel. Adjunk hozzá egy liter vizet és alacsony lángon kezdjük el főzni.
  3. Egy-másfél órán át főzzük, míg lekvárrá nem sűrűsödik. Ekkor lazán, hanyagul turmixoljuk le, hogy maradjanak benne nagyobb gyümölcsdarabkák.
  4. Forrón töltsük üvegekbe, és azonnal állítsuk fejre öt percre, így nem kell tartósítószert használni.