egy kéz citromot tart a kezében, barna húsokat locsol vele
Fotó: Pel / Unsplash

Egy nap, egy recept: citromos csirkesült

Amilyen pikáns, olyan egyszerű az elkészítése. A citrom és az egyéb fűszerek által egy eddig ismeretlen oldaláról mutatkozik be a csirke.



Hozzávalók

  • 1,5 kg felső csirkecomb
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 ek. reszelt zöldcitrom- (lime) vagy citromhéj
  • 2 dl frissen facsart zöldcitromlé
  • 2 ek. friss kakukkfű
  • 2 ek. friss petrezselyem
  • 2 ek. friss zöldhagyma vagy snidling
  • só, bors
  • 5 dkg vaj.

Így készül

  1. Miután jól megmostuk és lereszeltük a héjukat, facsarjuk ki a zöld citromokat.
  2. A levet és a héjat keverjük össze a zúzott fokhagymával. Adjuk hozzá a friss zöld fűszereket, a sót, a borsot, majd egy tálban keverjük össze.
  3. A felső csirkecombok bőrét finoman beirdaljuk, majd a fenti keverékkel bekenjük, és 2 óra hosszáig a hűtőben pihentetjük.
  4. Előmelegítjük a sütőt 155-160 °C-ra, majd rendezzük vajjal kikent tepsibe a combokat, bőrrel felfelé. Fél óra letakart sütés után a megmaradt pácokkal még meglocsoljuk a combokat. Nagyjából egy óra alatt sülnek pirosra. Díszítésnek mindenképp zöld citromot használjunk!
VINCE-infó: A limetta, lime vagy zöld citrom nem azonos az éretlen citrommal! A vékony héjú, mag nélküli gyümölcs húsa is zöldes, és a citromnál jóval karakteresebb az íze. Vitaminbomba, akár a többi citrusféle. Íze kiemeli a csípős ízeket. Ha hosszában vágjuk ketté, könnyebb lesz kifacsarni.