göndör hajú férfi maszkban ül egy étteremben

Merjünk-e a COVID negyedik hulláma alatt étterembe menni? – érvek és ellenérvek

4 érv és 4 ellenérv azzal kapcsolatban, hogy jó ötlet-e zárt térben üzemelő étterembe menni a koronavírus járvány mostani szakaszában.


Rachel Sugar napjaink egyik sokat foglalkoztatott amerikai gasztroszerzője, tekintélyes a lista, ahova ír: New York Magazine, Bon Appétit, Curbed, Deadspin, Extra Crispy, Food & Wine, Fortune, Kirkus Reviews, Men’s Journal, The Minneapolis Star Tribune, Racked, Splitsider, Taste. Legutóbb a grubstreet.com-on jelent meg egy cikke, amiben pro és kontra sorakoztatott fel érveket azzal kapcsolatban, jó ötlet-e a koronavírus járvány negyedik hullámának tetőzésekor, illetve az egyelőre ismeretlen Omicron mutáns megjelenésekor zárt helyre menni ebédelni, vacsorázni. Netán válasszuk inkább a kinti szellősebb karácsonyi vásárokat, utcai falatozókat? Mutatjuk, ő mire jutott.

Olvasd el ezt is: 3 gyümölcs, ami segíthet visszanyerni a szaglásodat a COVID után

Időjárás

Pro: bent meleg van

Melegben minden jobban esik, márpedig most március-áprilisig nem számíthatunk a mostaninál sokkal jobb időre, rosszabbra viszont igen.

Kontra: kint is be lehet fűteni

Számos helyen felkészülnek a vendégek szabadtéri fogadására is hősugárzókkal, pokrócokkal és sok meleg itallal.

Oltás

Pro: 2-3 oltás csak nyújt valami védelmet

Bár New Yorkkal ellentétben étterembe, bárba oltási igazolvány nélkül is lehet menni, a személyzet szinte már mindenhol visel maszkot, tettek ki kézfertőtlenítőket és a hivatalos statisztikák szerint a magyarok többsége is legalább egy oltást felvett.

Kontra: Omicron

Egyelőre nagyon keveset tudunk az új variánsról, így azt se, hogy mennyire fertőző és milyen súlyos tüneteket okoz. Érdemes addig várni, amíg egy kicsivel jobban megismerjük.

​Hozzáállás

havas utca, h\u00e1tt\u00e9rben sz\u00ednes h\u00e1zak

Fotó: Tom Cleary / Unsplash


Pro: ne a legrosszabbra készüljünk!

Minden vírus természeténél fogva mutálódik, de ez nem jelenti azt, hogy mindig valami rosszabbra kell számítanunk. Egyelőre például nincs rá bizonyíték, hogy az Omicron veszélyesebb, mint az elődei, az óvintézkedések annak szólnak, hogy nem tudjuk, mire számítsunk. Az oltás viszont valamilyen fokú védettséget minden bizonnyal nyújt.

Kontra: most jön a téli csúcs

A téli hideg eleve influenzaszezon, hiszen a vírusok jól érzik magukat hidegben, miközben a szervezetünk, a kevesebb nap és a vitaminhiány miatt kevésbé ellenálló. Ha mindez folyamatosan ott motoszkál a fejedben, miközben vacsorázol, úgyse fogod tudni jól érezni magad, akkor meg minek?

Karácsony

Pro: most van itt az ideje

Nem élhetünk örökké bezárva, karácsony környékén ráadásul nyilvánvalóan mindenkiben megnő az igény a találkozásokra, ajándékozásokra, közös koccintásokra és nem feltétlenül a szabad ég alatt a hidegben. Használjunk maszkot, legyünk óvatosak, ha tüneteink vannak, teszteltessünk. Ha mindezt betartjuk, jelentősen csökken az esély, hogy elkapjuk a vírust.

Kontra: még várhatunk

Minél több idő telik el, annál többet fognak a kutatók kideríteni az Omicronról. Karácsonyig még van idő, két éve tulajdonképpen csak várunk, ezen a pár héten már nem múlik semmi.

​Ítélet

Nincs helyes válasz. Ha a korábbi hullámok alatt is komfortosan érezted magad másokkal viszonylag kis zárt helyen, akkor most is eszerint járj el. Ha inkább kint érzed jól magad egy meleg kabátban a hősugárzó alatt, akkor tedd ezt.