barna hajú nő fekete maszkot visel

Jobb, mint az oltás: egy vitaminnal felére csökkenthető a covid-fertőzés esélye

Jó hír a már az ajtón kopogtató újabb hullám előtt: kutatások szerint a megelőzésben és a szövődmények kialakulásának megakadályozásában is segít.


A covid még mindig velünk van és valószínűleg velünk is marad egy jó ideig. Olyannyira, hogy szakemberek szerint az elmúlt évvel ellentétben ezúttal nyáron is tombolni fog a járvány, van, aki már újra a maszkviselést javasolja zárt tereken.

Ezért nem elhanyagolható Trinity College Dublin (TCD) kutatóinak legújabb felfedezése, amiről a spring.org.uk számolt be, miszerint egyik vitaminunk jelentős védelmet nyújt a koronavírussal szemben. Az írországi egészségügyi intézet szakemberei közel félmillió brit ember adatait vizsgálva azt találta, az UVB-sugárzás jelentősen csökkenti a covid-dal fertőzött betegek körében a kórházi kezelések és a halálesetek számát.

És hogy hogy jön ide az egyik vitamin? A napfény UVB tartománya kulcsszerepet játszik a szervezet D-vitamin termelésében, és tulajdonképpen a D-vitamin akadályozza meg, hogy súlyosabb szövődmények kialakuljanak. Nem az ír kutatás az egyetlen egyébként, ami arra jutott, hogy a D-vitamin hatékony szer lehet a covid-betegség elleni küzdelemben.

s\u00e1rga, napot \u00e1br\u00e1zol\u00f3 lufi egy f\u00fcves r\u00e9ten

Fotó: Laura Pratt / Unsplash


A spring.org.uk ugyanebben a cikkben hivatkozik egy meg nem nevezett másik tanulmányra, ami számszerűsíti is a D-vitamin hatását: e szerint megfelelő vitaminszinttel 50 százalékkal csökkenthető annak az esélyes is, hogy egyáltalán elkapod a koronavírust.

A helyzet eközben az, hogy a fejlett világ nagyjából kétharmadánál van jelen kisebb-nagyobb vitaminhiány. Pedig csak kicsit kellene jobban odafigyelni a táplálkozásra: korábban mi is bemutattuk már, hogy nagyon sok élelmiszer gazdag D-vitaminban, az italokat pedig dúsítják vele, utóbbiakat még a vegánok is minden gond nélkül fogyaszthatják.