piros, sárga, kék és zöld golyók

Egy nagyon utált apró golyó hozhatja el a COVID-járvány végét

Amerikai kutatóknak egészen rendhagyó módon sikerült megállítaniuk egy kísérletben a COVID-vírus terjedését.


A Pennsylvaniai Egyetem több intézete egymással összefogva egy igen olcsó módszert dolgoztak ki a COVID terjedésének megállítására. Az általuk kifejlesztett rágógumi állításuk szerint semlegesíti a szájban a koronavírust, így az kilégzéskor nem tud a levegőbe jutni.

„A SARS-CoV-2 a nyálmirigyekben szaporodik, ennek következtében a fertőzött ember köhögéssel, beszéddel át tudja adni másoknak a vírust” – idézi Henry Daniell kutatásvezetőt a futurism.com. „Az általunk kifejlesztett rágógumi semlegesíti a nyálban a vírust, így csökkentve az továbbfertőzés esélyét.”

Daniell és csapata a járvány kitörése előtt a magas vérnyomás gyógyításán dolgoztak. Egy enzimet használtak ehhez, ami a fehérje termelődést indította be.

Közben az egyetem fogászati klinikája olyan rágógumit fejlesztett, amibe növényi alapú fehérjét fecskendeztek, amik roncsolták a fogakon a lerakódást. A két részleg aztán egyesítette erőit, a Molecular Theroy című folyóiratban publikált tanulmányuk szerint eredménnyel: a rágó hatására drasztikusan lecsökkent a nyálban a vírusszám.

Ha a módszer tényleg működik, már csak arra kell rávenni az embereket, hogy kezdjenek el rágózni. Nem lesz egyszerű feladat, egy 2019-es angol felmérés szerint ugyanis a rágóguminak legalább akkora az elutasítottsága, mint a védőoltásoknak. A Huawei telekommunikációs cég által megrendelt kutatás szerint az emberek 41 százaléka a hangja miatt betiltaná a rágózást olyan helyen, ahol mások is vannak és őket ez zavarhatja. Ezzel a lista első helyén végeztek, megelőzve a szipogást, a köhécselést, a hangos beszédet és golyóstoll ki-be kapcsolgatását.