hosszúhajú lány maszkban

3 gyümölcs, ami segíthet visszanyerni a szaglásodat a COVID után

Számos, a koronavíruson átesett betegek mielőbbi gyógyulását célzó kutatás zajlik, ezek közül a legígéretesebbeket mutatjuk most be.A COVID a becslések szerint 7 emberből 6-nál a szaglásvesztéssel is jár. Jelentős részük a vírus szervezetből történő kipusztítása után azonnal visszanyeri a szaglását, a betegek 25 százaléka azonban még két hónap után is küzd ezzel a problémával. Sőt, olyanra is akad példa, hogy valaki sosem nyeri vissza teljesen a szaglását.

Olvasd el ezt is: Az a hír terjed, oltás előtt érdemes vizet inni. De mennyit és miért?

Számos kutatás zajlik azzal kapcsolatban, hogyan lehetne ezt az időt lerövidíteni illetve mindenkit teljesen meggyógyítani. Az alábbiakban mutatunk három gyümölcsöt, aminek az intenzív fogyasztása különböző kísérletekben biztató eredményeket hozott.

Szőlő

k\u00e9k sz\u0151l\u0151f\u00fcrt sz\u00fcrke asztalon

Fotó: Tijana Drndarski / Unsplash


A portugál Sogrape pincészet az aveiroi egyetemmel közösen dobta piacra „COVID-gyógyító" készletét, ami különböző illatmintákat tartalmaz – számolt be róla a thedrinksbusiness.com 2021 júliusában. A rozmaring, oregánó, gyömbér és mandarinhéj mellett többek között a helyi Touriga Nacional szőlőfajta porított törkölye is helyet kapott a csomagban. A fejlesztők elképzelése szerint a különböző illatmintákkal beindítható a szagmemória, ami végső során a szaglás reaktiválását vonhatja maga után. A klinikai vizsgálatok a helyi kórházban zajlottak, zajlanak, mindegyik résztvevő komoly reményeket fűz hozzá.

Citrusok

citrom s\u00e1rga h\u00e1tt\u00e9r el\u0151tt

Fotó: Giorgio Trovato / Unsplash


Az everydayhealth.com írta meg 2021 márciusában, hogy a New York-i Mount Sinai Union fül-orr-gégészeti központ munkatársai ígéretes kísérleteket folytatnak többek között citrusfélékkel. „A citrom, szegfűszeg, rózsa és eukaliptusz olajának használatát javasoljuk pácienseinknek. Azt kérjük tőlük, lélegezzék be és próbálják felidézni, milyen illatú társult ehhez még a betegségük előtt. Ez segíthet az idegpályák reaktiválásában. Ez sem megy egyik napról a másikra, de azt tapasztaltuk, hogy idővel segít" – mesélte a portálnak Anthony Del Signore igazgató.

Mangó

s\u00e1rga-piros gy\u00fcm\u00f6lcs\u00f6k

Fotó: Alexander Schimmeck / Unsplash


Még most is fut a brit University of East Anglia által szeptemberben elindított kísérlet, amiről a scotscman.com számolt be nemrég. A vizsgálatban a szaglásukat elvesztett személyeket 12 héten át intenzív A-vitamin kúrának vetik alá. Az már régóta tudott, hogy az A-vitamin hatékonyan közreműködik a hámszövetek egészségének fenntartásában, az orvosok viszont remélik, hogy a koronavírus által roncsolt szövetek regenerálását is gyorsíthatja az orrban.

Akár otthon te is kipróbálhatod az A-vitamin kúrát, ehhez nincs más dolgod, mint sok sajtot, tojást, halat, tejet, spenótot, répát, mangót, papayát és sárgabarackot enni.