fehér pólós férfi guggol barna földön
Fotó: Jed Owen / Unsplash

A legegészségesebb kerti gyom: tele van vitaminnal, jó az ereknek és kiirthatatlan

A kertek egyik legádázabb ellensége egyben a leghasznosabb is.


Elgondolkodtál már azon, hogy kertedben élő gyomok, bár látványuk valóban bosszankodásra ad okot, akár hasznosak is lehetnek? Ez olyannyira így van, hogy az egyik legnépszerűtlenebb gyomunk, ami nemcsak nem túlságosan vonzó külsőre, de még fájdalmas is a vele való érintkezés, a legegészségesebb

A csalán (növénytanilag helyesen: nagy csalán), hivatalosan is gyomnövény, ráadásul az egyik legismertebb a mérsékelt övben (igaz, emellett gyógynövény is). A csalán elnevezés valójában több fajt takar, ezek akár nagyon különbözőek is lehetnek. A közismert, csipkés levelű közönséges csalán a legelterjedtebb, szinte mindenhol találkozni vele, ahol nem gondozzák a növényzetet. Üde, nedves erdőkben, mocsarakban, de kertekben is nő tavasztól őszig.

z\u00f6ld csal\u00e1nlevelek

Fotó: Paul Morley / Unsplash


A levelei ehetőek – és ihatóak is, hiszen Magyarországon leggyakrabban teát szoktak belőle főzni. Egyre inkább felfedezik azonban maguknak az éttermek is, leginkább levesben, salátában és pestóban kínálják.

Megtalálható benne az A-, B-, C- és K-vitamin, ásványi anyagokban (kalcium, vas, magnézium, foszfor) is gazdag, polifenoljai pedig erősítik az immunrendszert,

szabályozzák a vérnyomást és jó hatással vannak a vérkeringésre. Mivel antixodiánsként is funkcionál, lassítja az öregedést, csökkenti a gyulladásokat és bizonyos ráktípusok kialakulásának esélyét.

Meggyőztünk? Ha legközelebb találkozol vele a kertedben, mielőtt ráküldenéd a fűnyírót, jusson eszedbe bár szárat levágni belőle és bevinni a konyhába..