egy tál humusz, fa deszkán, kék rongy alatta

Cikkünkben a hagyományos humuszt mutatjuk be!

Ismerd meg a korábban háborút is kirobbantó humuszt, azaz a csicseriborsókrémet!

Csicseriborsó, tahini és "humusz háború". Ezekről mind szó esik következő cikkünkben, amelyben megismerheted a mennyei csicseriborsókrémet.



A humusz az egyik legfontosabb közel-keleti étel, minden ország szeretné a sajátjának tudni, de igazán senki sem birtokolja.

Egyre elterjedtebb Magyarországon is, így érdemes jobban is megismerni ezt a könnyen elkészíthető ételt.

Ki találta fel a humuszt?

egy t\u00e1l k\u00e9sz humusz ker\u00e1mia t\u00e1lban \u00e9s keny\u00e9rrel a h\u00e1tt\u00e9rben

A legfinomabb humusz a házilag elkészített.

Fotó: Alana Harris / Unsplash


Kezdjük az alapoknál, vagyis a csicseriborsónál (más néven bagolyborsónál), amit Törökországban már több mint 10 ezer éve termesztenek, arabul pedig a humusz annyit tesz, csicseriborsó. Vagyis a humusz születési helyének teljesen egyértelműnek kellene lennie, ugye?

De nem az.

Az izraeliek például úgy gondolják, a humusz egy zsidó étel, amit már a Tóra is említ. Az írás szerint az emberek a kenyeret mártották a humuszba, viszont utólag kiderült, hogy itt humusz alatt még az ecet értendő. Ez teljesen bevett korabeli szokás, Toszkánában ehhez hasonlóan balzsamecettel és olívaolajjal fogyasztották a kenyeret.

A ma ismert humusz egyik legkorábbi receptje egy 13. századi egyiptomi szakácskönyvben fellelhető, de más kutatók szerint ugyanekkor már Szíriában is megjelent.

A humusz eredete tehát a mai napig képes heves vitákat kirobbantani. 2008 -ban szó szerint kitört a "humusz háború", amikor is a Libanoni Iparosok Szövetsége beperelte Izraelt a szerzői jog megsértése miatt. Sőt, a libanoni kormány egy kérelmet is benyújtott az Európai Unióhoz, amiben azt követelték, minősítsék a humuszt libanoni ételnek. Természetesen a csatározás itt még nem ért véget. 2010-ben Izrael elkészített egy 4 tonnás óriás humusz tálat, Libanon válasza egy 10 tonnás humusz volt.

Egyes kutatók szerint a legvalószínűbb, hogy Szíriában született meg a humusz, mert az elkészítési módja kifinomult városi életet sejtet. Ez a fejlett, nagy város pedig csak Damaszkusz lehetett.

A humusz jótékony hatásai

f\u00e9rfi k\u00e9z, csicseribors\u00f3k \u00e9s egy \u00fcvegt\u00e1lban elk\u00e9sz\u00fclt humusz

Bár lehet, hogy nem a legromantikusabb választás, de a humusz erős atrodiziákum!

Fotó: Adam Bartoszewicz / Unsplash


  • egészséges növényi fehérje
  • alacsony kalóriatartalmú
  • magas rosttartalma elősegíti a jó bélbaktériumok kialakulását
  • a benne lévő olívaolaj gazdag antioxidánsokban és gyulladásgátló hatással rendelkezik
  • a szezámmagpaszta, vagyis tahini, vagy tahina (ITT írunk róla) szintén gyulladáscsökkentő
  • Segít a vércukorszint szabályozásában

​A hagyományos humusz 3 alapvető összetevője

humusz feh\u00e9r ker\u00e1mia t\u00e1lban keny\u00e9rrel, fokhagym\u00e1val a h\u00e1tt\u00e9rben

Fogyaszthatod zöldségekkel is, de tradicionálisan csak kenyérrel vagy falafellel szokták enni.

Fotó: Nicholas Barbaros / Unsplash


A hagyományos humusz mindössze három összetevőt (csicseriborsó, tahini és citromlé) tartalmaz.

A szárított paradicsomnak, chilinek és avokádónak nincs helye a humuszban. Fokhagymát sem ajánlott beletenni, ugyanis attól hamarabb megromlik a krém.

A tahini kesernyés íze ellensúlyozza a csicseriborsó édességét, a citrom pedig megkoronázza a mesterművet.

Csicseriborsóról röviden

sz\u00e1raz csicseribors\u00f3k egy \u00fcveged\u00e9ny mellett

Sosincs késő, hogy kipróbáld!

Fotó: engin akyurt / Unsplash


A csicseriborsó magas vas- és rosttartalommal rendelkezik, illetve tökéletes fehérje- és kalciumforrás.

Rendszeres fogyasztásával csökkenthető a koleszterinszint. Hazánkban általában konzervben és szárítottan vásárolható. Bár kicsit időigényesebb a szárított csicseriborsóból humuszt készíteni, mégis abból lesz a legfinomabb krém.

A csicseriborsónak két típusa ismert, a kabuli és a desi.

A kabuli nagyobb, főleg a Közel-Keleten és a mediterrán országokban kedvelik. A desi pedig apró magvú és Indiában termesztik.

A száraz csicseriborsót tárold száraz, légmentesen záródó dobozban. A konzervet felnyitás után tedd a hűtőbe.

Így készítsd el az autentikus szíriai humuszt!


Áztasd a csicseriborsót dupla adag vízbe, és hagyd állni 24 órát.

Érdekes pattogó hangokat fogsz hallani, ami annyit jelent, hogy a csicseriborsók szívják magukba a vizet.

Másnap szűrd le és szódabikarbónás bő vízben tedd fel főni. Körülbelül 40 percre lesz szükséged. Ha már egy villával át tudod szúrni a borsót, akkor kellőképpen megfőtt.

Turmixgépben keverd össze a tahinával, citromlével és ha szükséges pár jégkockát is adhatsz hozzá. A jégkockától krémesebb és világosabb színű lesz a humusz.

A végén pirospaprikával, olívaolajjal, pár egész csicseriborsóval és petrezselyemmel díszítheted.