
Cikkünkben a hagyományos humuszt mutatjuk be!
Ismerd meg a korábban háborút is kirobbantó humuszt, azaz a csicseriborsókrémet!
Csicseriborsó, tahini és "humusz háború". Ezekről mind szó esik következő cikkünkben, amelyben megismerheted a mennyei csicseriborsókrémet.
A humusz az egyik legfontosabb közel-keleti étel, minden ország szeretné a sajátjának tudni, de igazán senki sem birtokolja.
Egyre elterjedtebb Magyarországon is, így érdemes jobban is megismerni ezt a könnyen elkészíthető ételt.
Ki találta fel a humuszt?
A legfinomabb humusz a házilag elkészített.
Fotó: Alana Harris / Unsplash
Kezdjük az alapoknál, vagyis a csicseriborsónál (más néven bagolyborsónál), amit Törökországban már több mint 10 ezer éve termesztenek, arabul pedig a humusz annyit tesz, csicseriborsó. Vagyis a humusz születési helyének teljesen egyértelműnek kellene lennie, ugye?
De nem az.
Az izraeliek például úgy gondolják, a humusz egy zsidó étel, amit már a Tóra is említ. Az írás szerint az emberek a kenyeret mártották a humuszba, viszont utólag kiderült, hogy itt humusz alatt még az ecet értendő. Ez teljesen bevett korabeli szokás, Toszkánában ehhez hasonlóan balzsamecettel és olívaolajjal fogyasztották a kenyeret.
A ma ismert humusz egyik legkorábbi receptje egy 13. századi egyiptomi szakácskönyvben fellelhető, de más kutatók szerint ugyanekkor már Szíriában is megjelent.
A humusz eredete tehát a mai napig képes heves vitákat kirobbantani. 2008 -ban szó szerint kitört a "humusz háború", amikor is a Libanoni Iparosok Szövetsége beperelte Izraelt a szerzői jog megsértése miatt. Sőt, a libanoni kormány egy kérelmet is benyújtott az Európai Unióhoz, amiben azt követelték, minősítsék a humuszt libanoni ételnek. Természetesen a csatározás itt még nem ért véget. 2010-ben Izrael elkészített egy 4 tonnás óriás humusz tálat, Libanon válasza egy 10 tonnás humusz volt.
Egyes kutatók szerint a legvalószínűbb, hogy Szíriában született meg a humusz, mert az elkészítési módja kifinomult városi életet sejtet. Ez a fejlett, nagy város pedig csak Damaszkusz lehetett.
A humusz jótékony hatásai
Bár lehet, hogy nem a legromantikusabb választás, de a humusz erős atrodiziákum!
Fotó: Adam Bartoszewicz / Unsplash
- egészséges növényi fehérje
- alacsony kalóriatartalmú
- magas rosttartalma elősegíti a jó bélbaktériumok kialakulását
- a benne lévő olívaolaj gazdag antioxidánsokban és gyulladásgátló hatással rendelkezik
- a szezámmagpaszta, vagyis tahini, vagy tahina (ITT írunk róla) szintén gyulladáscsökkentő
- Segít a vércukorszint szabályozásában
A hagyományos humusz 3 alapvető összetevője
Fogyaszthatod zöldségekkel is, de tradicionálisan csak kenyérrel vagy falafellel szokták enni.
Fotó: Nicholas Barbaros / Unsplash
A hagyományos humusz mindössze három összetevőt (csicseriborsó, tahini és citromlé) tartalmaz.
A szárított paradicsomnak, chilinek és avokádónak nincs helye a humuszban. Fokhagymát sem ajánlott beletenni, ugyanis attól hamarabb megromlik a krém.
A tahini kesernyés íze ellensúlyozza a csicseriborsó édességét, a citrom pedig megkoronázza a mesterművet.
Csicseriborsóról röviden
Sosincs késő, hogy kipróbáld!
Fotó: engin akyurt / Unsplash
A csicseriborsó magas vas- és rosttartalommal rendelkezik, illetve tökéletes fehérje- és kalciumforrás.
Rendszeres fogyasztásával csökkenthető a koleszterinszint. Hazánkban általában konzervben és szárítottan vásárolható. Bár kicsit időigényesebb a szárított csicseriborsóból humuszt készíteni, mégis abból lesz a legfinomabb krém.
A csicseriborsónak két típusa ismert, a kabuli és a desi.
A kabuli nagyobb, főleg a Közel-Keleten és a mediterrán országokban kedvelik. A desi pedig apró magvú és Indiában termesztik.
A száraz csicseriborsót tárold száraz, légmentesen záródó dobozban. A konzervet felnyitás után tedd a hűtőbe.
Így készítsd el az autentikus szíriai humuszt!
Áztasd a csicseriborsót dupla adag vízbe, és hagyd állni 24 órát.
Érdekes pattogó hangokat fogsz hallani, ami annyit jelent, hogy a csicseriborsók szívják magukba a vizet.
Másnap szűrd le és szódabikarbónás bő vízben tedd fel főni. Körülbelül 40 percre lesz szükséged. Ha már egy villával át tudod szúrni a borsót, akkor kellőképpen megfőtt.
Turmixgépben keverd össze a tahinával, citromlével és ha szükséges pár jégkockát is adhatsz hozzá. A jégkockától krémesebb és világosabb színű lesz a humusz.
A végén pirospaprikával, olívaolajjal, pár egész csicseriborsóval és petrezselyemmel díszítheted.
- Ezeket érdemes tudni a tofuról mielőtt elkészíted - Vince ›
- A zöldségtárolás helyes módja, 5 könnyű lépésben - Vince ›
- Egy nap, egy recept: mogyorós-sajtos specli tészta - Vince ›
- Egy nap, egy recept: vegetáriánus gombás fasírt - Vince ›
- Egy nap, egy recept: klasszikus almás pite - Vince ›
- Egy nap, egy recept: Jean-Paul Belmondo málnás almalekvárja ... ›
- 6 élelmiszer, ami megküzd a krónikus betegségekkel - Vince ›