egy nő főz a konyhában
Fotó: lenetstan / Shutterstock

Ha valamiről nem gondoltuk, hogy valaha lesz vega változata, akkor ez az étel az

A minap egy egészen hihetetlen receptre bukkantunk, ebben egy olyan étel vega változata szerepel, amit szerintünk képtelenség húsmentesen reprodukálni.



Az escargot vagyis csiga a világ számos részén igazi kulináris ínyencségnek számít. Azt azonban nem gondoltuk volna, hogy ennek a vega változatát is el lehet készíteni. Ha szívesen kóstolnál egy különleges ízekkel rendelkező ételt, akkor neked is ki kell próbálnod ezt az különlegességet. Alább komplett receptet találsz, vagyis otthon te magad el tudod készíteni.

Ez is érdekelhet: 5 kedvenc étel, amiről nem gondolnád, hogy mennyei vegán verzió is készíthető

Vegetáriánus escargot


Hozzávalók

  • 30 darab kis méretű shiitake gomba
  • 2 csésze víz
  • 1 fej brokkoli rózsákra vágva
  • ½ darab sárgarépa, kockákra vágva
  • ½ teáskanál só
  • ½ teáskanál cukor
  • 1 teáskanál étolaj

Fűszerezéshez

  • 1 teáskanál szezámolaj
  • ¼ teáskanál só
  • ¼ teáskanál fehér bors
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 evőkanál vegetáriánus osztrigaszósz
  • Panírozás
  • ¼ csésze kukoricakeményítő
  • 3 csésze étolaj

Szószhoz

  • 1 kis marék friss gyömbér, finomra vágva
  • 2 hagyma, felkockázva
  • 3 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • 1 teáskanál szójaszósz
  • 2 evőkanál vegetáriánus osztrigaszósz
  • 2 teáskanál kukoricakeményítő
  • 2 evőkanál víz
  • 1 szál koriander

Így készül

  1. Áztassuk be a gombát két csésze vízbe egy éjszakára.
  2. Másnap pároljuk meg a gombát kis lángon. Ez körülbelül 2 órát vesz igénybe. De gyorsfőzőben is főzhetjük, akkor csak 40 perc szükséges.
  3. Hagyjuk kihűlni őket, majd távolítsuk el a gombák szárát és tegyük félre a gombából kifolyt levet.
  4. Pácoljuk 30 percig a gombát a fűszerezésnél leírt hozzávalókkal.
  5. Eközben forraljunk fel egy nagy fazék vizet sóval, cukorral és étolajjal.
  6. Tegyük bele a brokkoli rózsákat, és főzzük körülbelül 3-5 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
  7. Ha kész, merítsük azonnal hideg vízbe a brokkolikat, hogy megtartsák a zöld színüket.
  8. Ugyanígy főzzük meg a sárgarépát is (nem kell hideg vízbe meríteni a végén).
  9. Ezután forgassuk meg a pácolt gombákat kukoricakeményítőben.
  10. Forrósítsuk fel az étolajat egy serpenyőben, és süssük a gombát enyhén aranybarnára.
  11. Itassuk fel a felesleges olajat egy papírtörlővel.
  12. Rendezzük a sült gombát egy kupacba a tál közepére
  13. Tegyük köré a zöldségeket.
  14. Az öntethez hevítsünk fel két evőkanál étolajat, és dobjuk bele a gyömbért, a hagymát és a fokhagymát.
  15. Adjuk hozzá a gomba levét is. (amit korábban félretettünk)
  16. Mehet bele az osztrigaszósz és a szójaszósz, majd sűrítsük be az egészet kukoricakeményítővel.
  17. Öntsük az öntetet a gombára és a zöldségekre, és azonnal tálaljuk.