kicsírázott krumplik egy ládában
Fotó: pixabay.com

Számold meg a csírákat és tudni fogod, ki kell-e dobni a csírás krumplit!

Önmagában nem gond, ha a krumpli kicsírázik, van viszont egy kritikus szám, ami fölött a krumplit már ki kell dobni, mert bajt okozhat!


A krumplit a boltba kerülés előtt általában 4 fokon és sötétben tárolják, a boltban és otthon viszont jóval magasabb hőmérséklet és több fény éri. Ilyenkor „tavaszi” üzemmódba kapcsol, vagyis elkezd kicsírázni, fehér gyökérszerű kinövések jelennek meg rajta.

Régi dilemma és viták melegágya (akár családon belül), hogy mit kell csinálni a kicsírázott krumplival. Elég, ha csírát eltávolítjuk és vastagon megpucoljuk a krumplit, vagy inkább dobjuk ki az egészet?

Csírázás közben ugyanis szolanin nevű mérgező alkaloid termelődik

a krumpli héjához közel eső részein, ami nagy mennyiségben hasmenést, hányást, fejfájást okozhat.

​De mi az a nagy mennyiség?

A német Táplálkozástudományi Központ szakemberei szerint, ha apró krumplinál 3-5, öklömnyi krumplinál 4-8 csíra jelenik meg és maga a gumó még kemény, héja feszes, akkor nincs gond. Jó mélyen ki kell vágni a csírát, fel kell dolgozni a krumplit és már lehet is enni. Baj akkor van, ha ennél több csíra jelenik meg, miközben a krumpli bezöldült, ráncossá és puhává vált. Ebben az esetben ki kell dobni az egész szem krumplit.