csirke mosás
Fotó: Dean Clarke / Shutterstock

Te is vízzel mosod a csirkét? Van egy rossz hírünk!

Te tudod, hogy mi a megfelelő és biztonságos módja a nyers csirkehús megtisztításának? Ha nem, akkor jó helyen jársz, ha igen, akkor is jól jön egy kis emlékeztető.


Annak ellenére, hogy a szakértők óva intenek a nyers csirke víz alatti megmosásától, mégis sokan így tisztítják a húst. Egy új tanulmány azonban nagy változást hozhat ebben a kérdésben - írja a tastingtable oldala.

Olvasd el ezt is: Érdemes betárazni belőle: kilója most még 1000 forint

csirkeh\u00fas, v\u00edz

Fotó: KatsiarynaKa2 / Shutterstock


Az említett 2022-es kutatás a Physics of Fluid oldalán jelent meg, e szerint a legfontosabb a csap és a csirke közötti távolság megfelelő "beállítása".

csirkemell, v\u00edz, csap

Fotó: Vladyslav Lehir / Shutterstock


A víz áramlásának intenzitását szintén fontos szabályozni, hogy megakadályozd a lehetséges keresztszennyeződést (például a csirkék jelentős részén megtalálható szalmonella "terítését"), amit a szétfröccsenő víz okozhat.
bakt\u00e9riumok, k\u00e9z

Fotó: CDC / Unsplash


A nyers hús megmosásának ugyanis ez az egyik legnagyobb buktatója: a szétfröccsenő káros baktériumok könnyen más ételekre, edényekre és konyhai felületekre kerülnek.

eg\u00e9sz csirke, citrom

Fotó: JK Sloan / Unsplash


A tanulmányban az is szerepel, hogy a húson található bemélyedések és "gödröcskék" növelik a kifröccsenés valószínűségét. Vagyis a csirke textúráját is figyelembe kell venni.

egy n\u0151 csirk\u00e9t fog a kez\u00e9ben

Fotó: Ekaterina_Minaeva / Shutterstock


A kutatók tehát azt javasolják, hogy bárki, aki nyers húst akar megtisztítani, tartsa közel a csaphoz, és lassan folyassa rá a vizet, hogy elkerüljea korábban említett keresztszennyeződést.