barna-piros-sárga kör alakú sütemények szürke asztalon
Fotó: PuzzlePix

Egy nap egy recept: karamellás-csokis lyukas keksz​

30 perc alatt elkészíthető finom csokoládés keksz, amit formája miatt tetszés szerint ízesíthetsz.



Hozzávalók

  • 250 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 1 vaníliarúd
  • 200 g finomliszt
  • 50 g kukoricaliszt
  • 50 g kakaópor
  • 1 csipet só
  • 50 g étcsokoládé

A karamellkrémhez

  • 120 ml tejszín
  • 60 g cukor
  • 32 g fehér csokoládé

Így készül

  1. Készítsük el először a karamellkrémet: forraljuk fel a tejszínt, egy másik lábasban pedig olvasszuk meg a cukrot. Ezt öntsük fel a tejszínnel, kevergessük, s olvasszuk bele a fehér csokoládét, majd egy-két órán átpihentessük a hűtőben.
  2. A vajat keverjük habosra a cukorral, kaparjuk bele a vaníliarúd magjait, és reszeljük bele a csokoládét.
  3. A liszteket, majd a kakaót és a sót szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a cukros vajhoz, és keverjük szép simára.
  4. Formázzunk belőle golyókat, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, s ujjunkkal nyomjunk kis mélyedést a közepükbe – ezekbe a sütés után finomságokat tölthetünk.
  5. 20 percig süssük 180 °C-ra előmelegített sütőben, majd hagyjuk kicsit hűlni.

VINCE-tipp: A kekszeket kedvünk szerint díszíthetjük habzsákba töltött karamellkrémmel, gyümölcslekvárral, vagy akár vízgőz felett olvasztott csokoládéval.