kék hajú nő hűtő ajtaja előtt áll, kezében kanál

Könnyen olvad, mégis tilos a hűtőben tárolni, mi az?

5 fontos tudnivaló az egyik legnépszerűbb élelmiszerrel kapcsolatban, amiről valószínűleg eddig még nem hallottál.A csokoládét nagyon sokan szeretik hidegen fogyasztani, állításuk szerint még hozzátesz az élményhez, ahogy a fogak között roppan az édesség. A baj csak az, hogy a roppanós állagot biztosító hűtő egyáltalán nem a legjobb hely a csoki számára – írja az oekotest.de.

1. A csokit ezért nem szabad hűtőben tárolni

A jó minőségű ugyanolyan összetett ízvilágú, mint egy jó bor. Ennek megfelelően az italhoz hasonlóan is működik: nagyon alacsony hőmérsékleten az aromák nem tudnak kibontakozni. Ideális az lenne, ha mindig szoba hőmérsékleten fogyasztanád a csokoládét. Ha hűtőben tárolod, akkor pár perccel előtte vedd ki, ekkor fog a legjobban ízleni.

További érv a hűtő ellen, hogy a csokoládé hajlamos magába szívni a környezetéből a szagokat. Ugye te sem szeretnél sajt- vagy éppen halszagú csokoládét enni? Különösen igaz ez egyébként a fehér csokoládéra, magas kakaóvaj-tartalma (és ebből eredő zsírtartalma) miatt az még a barnánál is érzékenyebb. Ha mindenképpen a hűtőre szavazol, akkor egy jó aromazáró edényben tedd be kedvenc édességedet.

2. A nedvesség sem tesz jót

darabolt csokol\u00e1d\u00e9 feh\u00e9r asztalon

Fotó: Charisse Kenion / Unsplash


Mindenki látott már csokin fehér foltokat. Valljuk be, nem túl gusztusos látvány, pedig egyáltalán nem azt jelenti, hogy a csokoládé megromlott. Arról van szó, hogy a hirtelen hőmérséklet- és páratartalom-változás következtében kicsapódik a víz a csokoládéból és kioldja a cukrot, ezért jelennek meg a fehér foltok.

3. A csokoládét csak kivételes esetekben tedd a hűtőbe

Csak legvégső esetben használd a hűtőt. Nyáron, tetőtéri lakásban, ahol bőven 30 Celsius fok fölé mehet a hőmérséklet, nyilván elkerülhetetlen, különben nemcsak megolvadna, de elfolyna a csokoládé. Mint korábban említettük, érdemes egy tökéletesen záró tárolót használni és azt az ajtóra tenni, ott van ugyanis a legmelegebb a hűtőben.

4. Így tárold a csokoládét

Az optimális hőmérséklet a 12-18 Celsius fok és a sötét, száraz, szagtalan környezet. Megoldás tehát a spájz vagy egy melegebb pince. Természetesen mindkét esetben ugyanúgy alaposan be kell csomagolni a táblát, hogy ne érintkezzen levegővel, különben a zsír elkezd oxidálódni és az megváltoztatja az ízeket.

5. A csokoládé csak ritkán penészedik

csokol\u00e1d\u00e9 kock\u00e1k egym\u00e1sra pakolva

Fotó: amirali mirhashemian / Unsplash


Ha betartod a fenti szabályokat, akkor még jóval a lejárati idő után is fogyasztható lesz a csokoládé. Ökölszabály: minél magasabb a kakaótartalom, annál tovább áll el az adott termék, legfeljebb kicsit veszít az élvezeti értékéből. Azt már tudod, hogy a fehér foltok általában nem a penész megjelenésére utalnak – kivéve, ha gyümölcsös, diós, vagy töltött a csokoládé, ezek ugyanis magasabb víztartalmuk miatt könnyebben penészednek. Ha nem vagy a dolgodban, szagold meg a csokit és egy apró darabot kóstolj meg: ha avasnak, dohosnak érzed, akkor mehet a kukába.