csokoládé márkák, kitkat, snickers, lion, mars, bounty

Így vigyázz a csokidra!

Nagyon nem szabad a csokoládét hűtőben tárolni!

Biztosan te is tettél már olvadozó csokoládét a hűtőbe abban a reményben, hogy ezzel majd segítesz rajta. Egyes kutatások szerint azonban ez végzetes hiba.



Sok egyéb élelmiszer mellett, amikről már egy korábbi cikkben írtunk, édességet sem ajánlott a hűtőben tárolni, még meleg időben sem. Többek között, azért, mert a termék a hűtés során elveszítheti az eredeti ízét.

Vagyis a hideg hőmérséklet ugyanolyan rossz hatással lehet a csokira mint a meleg idő.

Íz és állag

csokol\u00e1d\u00e9 darabok gy\u00fcm\u00f6lcs t\u00f6ltel\u00e9kkel

Szerezz be egy légmentesen záródó dobozt!

Fotó: Michele Blackwell / Unsplash


Elsősorban azért nem ajánlott a csokit a hűtőben tárolni, mert az könnyen elnyeli a hűtőben található szagokat.

Képzeljük el a finom mogyorós csokinkat egy kis lecsós ízvilággal. Ugye nem túl kellemes?

Másrészt a hűtőben lévő nedvesség a cukor kicsapódásához is vezethet, ami a csoki állagát szemcséssé teszi, illetve elszínezi azt. Utóbbi nincs hatással az ízre, hanem inkább a látványon ront.

Mi a megoldás?

egy t\u00e1bla csokol\u00e1d\u00e9 feh\u00e9r h\u00e1tt\u00e9r el\u0151tt

Edd meg hamar!

Fotó: Nathana Rebouças / Unsplash


A legjobb, ha inkább hűvös, sötét szekrényben, lehetőleg 10-20 fok között tárolod a kedvenc csokidat.

Csak akkor szabad hűtőszekrénybe tenni, ha a házon belüli hőmérséklet eléri a 28 fokot, viszont akkor se felejtsd el egy légmentesen záródó dobozba rakni. Ha erre kerül a sor, és netán annyi édességed lenne, hogy nem férne be, arra is van ötletünk, hogyan duplázd meg a hűtőd kapacitását.

Fogyasztás előtt viszont akkor is hagyj elég időt a csokinak, hogy újra elérje a szobahőmérsékletet.