csokoládé massza

Íme a világ legfinomabb csokoládéja a tudósok szerint - itthon is kapható!

Egy új kutatás szerint a forma befolyásolja az ízérzetet. Szerencsére az ideális alak nem is olyan különleges.


Neked mi a fontos egy csokoládéban? A ropogós állag vagy az, hogy milyen hangot ad ki amikor beleharapsz? A sogoodmagazine oldalán megjelent cikk szerint a tudósok most ezeknek a kérdéseknek jártak utána.

Ez is érdekelhet: Ezért nem szabad a csokoládét hűtőben tárolni

Amsterdam v\u00e1rosa, v\u00edz

Fotó: Max van den Oetelaar / Unsplash


Az University of Amsterdam, University of Delft és az Unilever cég tudósai és kutatói megalkották a tökéletes csokoládé receptjét. A projektben résztvevők azt kutatták, lehet-e tudni előre, egy új édesipari termék milyen érzetet kelt majd a szájban - végső soron mekkora sikerre számíthat a fogyasztóknál.

kaka\u00f3babok egy k\u00e9zben

Fotó: Pablo Merchán Montes / Unsplash


A kérdést egészen pontosan így tették fel maguknak a szakemberek: lehetséges-e olyan anyagok létrehozása, amik a természetben nem találhatók, de a laboratóriumban gondosan megszerkeszthetők.

Az "építőanyagnak" ebben az esetben nem fát vagy üveget, hanem csokoládét választottak.


Első lépésként létrehoztak egy 72 százalékos csokoládémasszát, amit aztán egy 3D-s nyomatató segítségével különböző spirálok formájában nyomtattak ki. A kutató csapat ezután egy sor tesztet végzett el, hogy megtudja, hogyan törne el a csokoládé a szájban, ha valaki ráharapna.

csokol\u00e1d\u00e9 darabok

Fotó: Charisse Kenion / Unsplash


Arra a következtetésre jutottak, hogy a bonyolultabb csokoládé spirálok több darabra törtek. A kísérlet következő szakaszában már emberek is kipróbálhatták a különleges csokikat.

Minél csavarosabb volt a spirál, annál jobban szerették azt a kóstolók.


Corentin Coulais, az University of Amsterdam fizikusa és a projekt vezetője már sok hasonló kutatásban vett részt, mint az idézett cikkben elmondta, a mostani jelentősége abban rejlik, hogy remélhetőleg megnyitotta az ajtót az élelmiszerek megszerkesztésének még tudatosabb, pontosabb formái előtt.

Ha hinni lehet a tudománynak, ez közelít a tökéleteshez

barna t\u00f6lcs\u00e9res fagylaltot tart egy n\u0151 a kez\u00e9ben

Fotó: www.maxpixel.net

Meg ez is...

spir\u00e1l alak\u00fa barna csokol\u00e1d\u00e9

Fotó: www.maxpixel.net