barna színű, kör alakú sütemény, mellette egy átlátszó pohár kávéval és egy sárga szalvéta

Gyümölcs helyett csoki

Fotó: PuzzlePix

Egy nap egy recept: fűszeres csokoládés pite

Egy olyan sütemény, amiből legszívesebben rögtön kettőt sütnénk. Pite, de nem gyümölcsös, hanem főzött csokoládés, két különböző csokoládéból, fahéjjal.



Hozzávalók

Tészta

  • 300 g liszt
  • 230 g vaj
  • 80 g porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál hideg víz

Töltelék

  • 250 g tejcsokoládé
  • 200 g étcsokoládé
  • 300 ml tejszín
  • 1 rúd vanília
  • 1 csipet fahéj

Így készül

  1. A tészta hozzávalóit hidegen összedolgozzuk, majd egyharmadát kivesszük. Mindkét részt alufóliába tesszük: a kisebbiket a fagyasztóba, a többit pedig a hűtőszekrénybe.
  2. Fél óra után vegyük ki a hűtőből a nagyobbat, s nyújtsuk a piteformánál kicsit nagyobb körré. Simítsuk kivajazott formába és süssük 180 fokos sütőben fél óráig.
  3. Közben készítsünk a fagyos tésztából morzsát: sajtreszelővel reszeljük rá egy sima kivajazott sütőlapra, melyet szintén beteszünk a sütőbe 15 percre.
  4. A felaprított csokoládékat gőz felett olvasszuk fel, majd apránként adagoljuk hozzá a tejszínt, a vanília kikapart magjait és a fahéjat. Fényes, egynemű krémet kapunk, melyet ráöntünk a kihűlt tésztára. A langyos csokikrém tetejére rátördeljük a reszelt morzsatésztát.