három lány áll a napraforgók között

900 ezer magyar ember problémáját oldhatja meg egy szárított gyümölcs

Az egyik legnépszerűbb magyar gyümölcs szárított változatáról kutatók bebizonyították, késlelteti a csontritkulást.


A Pennsylvania State University kutatói a minap publikálták legújabb tanulmányukat az Advances in Nutrition című szaklapban. A Science Daily által szemlézett kutatásukban az aszalt szilva egy újabb jótékony hatását fedezték fel.

Azt már eddig is lehetett tudni, hogy az aszalt szilva jót tesz a beleknek, most viszont az is kiderült, hogy a csontok egészségét is megőrizheted vele. A gyümölcs ugyanis gyulladáscsökkentő hatású, másrészt segít megelőzni a sejtkárosító úgynevezett oxidatív stressz kialakulását.

„Azoknál a nőknél, akiknél már beállt a menopauza, az alacsonyabb ösztrogén-termelődés előidézheti az oxidatív stresszt és a gyulladásokat, ami végeredményben csontritkuláshoz vezet. Az aszalt szilva lelassíthatja, sőt megfordíthatja a folyamatot” – magyarázta a Science Daily kérdésére Connie Rogers, az egyetem professzora.

Az oxidatív stressz mindig jelen van valamilyen mértékig a szervezetben, egy bizonyos kor fölött viszont az ebből adódó sejtpusztulás sebessége meghaladja az új sejtek képződésének ütemét.

A kutatócsoport azt valószínűsíti, a flavonoidok és a karotinoidok jelenthetik a kulcsot ennek a folyamatnak a megfékezésében, ezek hatását pedig felerősíti az aszalt szilvában ugyancsak megtalálható K-vitamin és a rost.

sz\u00e1r\u00edtott fekete szilv\u00e1k k\u00f6zeli felv\u00e9telen

Fotó: www.flickr.com


A felfedezés jelentőségét nem lehet alábecsülni, a csontritkulás ugyanis népbetegség, mintegy 200 millió 50 év feletti nőt érint világszerte, Magyarországon a hivatalos adatok szerint 600 ezer nő és 300 ezer férfi szenved benne. A mostani vizsgálat azt mutatta, napi 5-10 szem aszalt szilva fogyasztása esetén már 6 hónap után jelentős javulás tapasztalható a csontok szilárdságánál.