egy nő napozik

Neked is szükséged van a D-vitaminra

Fotó: Fleur Kaan / Unsplash

4 élelmiszer, ami segít a csonttörések megelőzésében és a COVID elleni küzdelemben

Télen különösen kritikus, hogy sokat fogyassz ezekből az élelmiszerekből, mert máshogy nem tudod bevinni a szervezetedbe a csonttörés megelőzéséhez és a COVID elleni küzdelemhez szükséges tápanyagokat.


Az elmúlt években lényegesen nőtt a téli hónapokban D-vitamint fogyasztók aránya - olvasható a Semmelweis Egyetem minap megjelent közleményében. Az írás ismét megerősíti, hogy a téli, napfénymentes időszakokban érdemes a D-vitamin-pótlásról gondoskodnunk, de hogy mennyi a javasolt, úgynevezett telítő vitaminmennyiség legyengült állapotban, például koronavírusos betegség esetén, arról új ajánlást fogalmaztak meg a szakemberek.

A D-vitamin pótlására az októbertől-márciusig tartó időszakban napi 2000 nemzetközi egység (NE) javasolt egy egészséges, normál súlyú felnőtt esetében.

Ez a mennyiség orvosi felügyelet nélkül is szedhető, és hosszú távon is biztonságos. A csecsemők és kisgyermekek számára napi 400 NE, kisiskolás korban 1000 NE, a kamaszkorban 2000 NE gyógyszergyári körülmények között gyártott D-vitamin szedése javasolt ősszel-télen, amikor nem ér bennünket elegendő napfény. A tavaszi, nyári hónapokban – áprilistól-októberig – napi mintegy félórányi szabad levegőn, napon töltött tartózkodással biztosíthatjuk szervezetünk számára a szükséges D-vitamint, így ilyenkor nem kell pótolni.

Az elmúlt években 3-5-szörösére nőtt a D-vitamint fogyasztók aránya, ám sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a túl nagy dózis (napi 6-10 ezer NE) hosszú távon akár egészségkárosító hatású is lehet, mert megnöveli a vizeletben a kalcium koncentrációt és többek között vesekövet is okozhat.

Ha már megkaptad a COVID-ot, IDE KATTINTVA elolvashatod, milyen gyümölcsökkel nyerheted vissza a szaglásodat.


Az első hazai, D-vitaminnal kapcsolatos egységes ajánlást tíz évvel ezelőtt fogadták el a szakemberek, akik 3-4 évente újítják meg a D-vitamin szedésével kapcsolatos alapelveket az új tudományos eredmények tükrében. Legutóbb éppen a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinika szervezésében valósult meg az a konferencia, ahol a legújabb tudományos kutatásokat vitatták meg a szakemberek, és az ajánlást is frissítették.

A D-vitamin pótlására javasolt napi dózis nem változott, de az újdonság, hogy a szükséges mennyiségű vitamint – egészséges felnőtt 2000 NE vitaminigényével kalkulálva – akár heti egy alkalommal (14 ezer) vagy havi egyszeri adagban (60 ezer) is lehet pótolni.

Nincs szükség ennél magasabb napi adagolásra, kivéve a súlyos COVID-19 betegség alatt, amikor 5 napig 12 ezer NE-et, utána 4000 NE-et kap a beteg a kórházi tartózkodás ideje alatt, és ezzel telítik a D-vitamin raktárát, ezért hívják ezt telítő dózisnak – magyarázza a dr. Takács István egyetemi tanár a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinika igazgatója, utalva arra, hogy összefügg a D-vitamin-hiány és a COVID-fertőzés súlyosabb lefolyása.

A D-vitamin fontos szerepet játszik a csontanyagcserében, a daganatok – leginkább a vastagbél- és emlőrák – megelőzésében és a daganattúlélésben, illetve az autoimmum betegségek elleni küzdelemben is.

Itt olvashatod el az egyetem teljes cikkét: A csonttörések megelőzésében és a koronavírus elleni küzdelemben is segít a d-vitamin

Milyen ételek tartalmaznak D-vitamint?

lazac szeletek egy fadeszk\u00e1n

A lazac az egyik legjobb D-vitamin forrás

Fotó: Caroline Attwood / Unsplash


  • A gabonafélék és a zabpelyhek D-vitaminban gazdagok. Fél csésze (78 gramm) ezekből az élelmiszerekből 54–136 NE-t is tartalmazhat.
  • A lazac kiváló D-vitamin forrás, ugyanis átlagosan 526 NE D-vitamint tartalmaz.
  • Lehet, nem is tudtad, de a gomba egy igazi D-vitamin bomba. Ha lehetséges, akkor próbálj bio gombát fogyasztani, ugyanis abban több D2-vitamin található, mint a termesztett gombák. Egyes bio gombák akár 2300 NE-t is tartalmazhatnak.
  • Másik fontos D-vitamin forrás lehet a tojássárgája. A gazdaságban nevelt tyúkok tojása körülbelül 37 NE D-vitamint tartalmaz, a szabadban nevelt tyúkok tojása azonban ennek többszörösét.