zöldség hal mogyoró

Kis porció, nagy élvezet!

Miért kapunk kis adagokat a csúcséttermekben? 4 okot is mondunk!

Valószínűleg már te is elgondolkodtál azon, miért is olyan "kicsik" az adagok a menő fine dining éttermekben. Cikkünkben elmagyarázzuk, hogy a csúcsminőségű éttermek ételei miért kisebbek a megszokottnál.


A brightside.me angol nyelvű oldal minapi cikke 7 pontban elmagyarázza, a csúcsminőségű éttermekben a (sok) pénzünkért miért kisebb adagokat kapunk. Abból az írásból kiindulva, de a viszonyokra alkalmazva, magyar példával kiegészítve, most mi is elmondjuk, miért nagyon hasonló a helyzet az itthoni csúcs helyeken.

1. Drága alapanyagok


A gondosan kiválasztott összetevőket tartalmazó ételek meglehetősen gyakoriak a csúcskategóriás éttermekben.

Egy kiló wagyu marhahús (korábban már mi is írtunk róla itt) 60 ezer forintba kerülhet, egy kilogramm kaviár pedig körülbelül 1 millió forintba. Ez azt jelenti, ha utóbbiból csak 1 grammot tesznek az ételbe, az máris 1000 forinttal növeli az értékét.

Képzeld el, hogy ezekből az összetevőkből készítesz el egy teljes ételt, sőt, ráadásként hozzádobsz még egy kis olasz fehér szarvasgombát (körülbelül 2 millió forint/kilogramm). Az elkészült alkotás ára rendkívül magas lenne!

Az is előfordulhat, hogy a kiváló minőségű hozzávalókat az éttermek külföldről importálják, így, a megfizethetőbb ár érdekében kisebb adagokat tálalnak. Inkább kevesebbet adnak, cserébe viszont lehetőséged van megkóstolni a legkülönlegesebb alapanyagokat is.

2. A kisebb adagok elegánsabbak

spagetti

A kevesebb néha több!

Fotó: Mgg Vitchakorn / Unsplash


A kisebb adagokat könnyebb formázni, így elegánsabbnak fognak tűnni az alkotások.

Ezek az ételek tehát nemcsak az ízlelőbimbókat de még a szemet is kényeztetik.

A nagy adaggal hamarabb eltelünk 

spagetti

Na, melyik a szebb?

Fotó: Latrach Med Jamil / Unsplash

Nem véletlen, hogy a Michelin-csillagot is évről évre az ilyen magas minőséget képviselő éttermek kapják.

Az idei egyik díjazottról, a SALT étteremről, nemrég mi is írtunk.

3. Mindenbe bele tudsz kóstolni

Az exkluzív éttermek úgynevezett degusztációs menüiben (ez egy kompletten megkomponált ételsor) a fogások száma akár egy tucat is lehet.

Ezek a fogások lehetnek kis falatkák, előételek, leves, saláta, hal, első főétel, második főétel, sajt, desszert és sorbet.

Gondolj csak bele, ha ezek rendes adagok lennének, biztosan nem tudnád befalni őket. Pontosan ezért az éttermek csökkentik az ételek mennyiségét, hogy így mindent megkóstolhass.

4. Minden étel a szakács műalkotása


Létezik egy francia étel, a Gargouillou, ami legalább 16 különböző zöldségből áll. Ezt a sokféle zöldséget igazi műalkotásként szokták tálalni a séfek. Lásd a fenti képen!

Szintén fontos megjegyezni, hogy ezeknél az éttermeknél a séfek valóban a szívükön viselik a vendégek kívánságait. Rácz Jenő séffel készített korábbi interjúnkban így nyilatkozott erről a Rumour tulajdonosa: "Annál magasabb szintű törődést nem tudok elképzelni, mint hogy a vendég a pultnál ül velünk és minden pillanatban lessük a kívánságát ahelyett, hogy egy távoli asztalnál magára hagynánk."

Rácz Jenő egyenesen gasztroszínháznak nevezi az efféle éttermi atmoszférát.