cukrok egy üveg tálban

Kár lenne megenni ezeket a díszeket.

Hallottál már a kínai cukorfújásról?

Természetesen ismerünk sok finom kínai ételt, néhánynak még otthon is megpróbálkozunk az elkészítésével. A cukorfújásra viszont valószínűleg még kevesen vállalkoztak, pedig nagyon izgalmas és finom a végeredmény!A cukorfújás egy hagyományos kínai művészeti ág, aminél forró, folyékony cukrot használnak háromdimenziós figurák elkészítéséhez.

A cukordíszek általában barnássárga vagy zöld színűek és nagyon törékenyek. Főleg dekorációs célokra szánják őket és nem fogyasztásra.

A legnépszerűbb tradicionális figurák közé tartozik a sárkány, kakas és a disznó.

Elkészítése:


A cukrot egy kis szénkályhában szokták felmelegíteni. Amikor a cukor eléri a megfelelő hőmérsékletet, akkor leválasztanak egy darabot belőle, majd a mester elkezd dolgozni vele.

Fontos, hogy a cukor folyamatosan a művész kezében legyen, mivel csak így marad meg az anyag konzisztenciája és rugalmassága.

Ezután egy vékony szívószálat helyeznek a golyóba és elkezdik belefújni a levegőt.

Ezzel egy időben a művész egy csipesz segítségével hozzálát a cukor megformálásához. Végtagokat vagy különböző formákat hoz ekkor létre. Mielőtt a cukor kihűlne, még gyorsan megszínezik.

Ehhez hasonló cukorművészet Japánban is található, ott főleg aranyhalakat szoktak megformázni ezzel a technikával.

Bemutatkoznak a cukor díszek! 


Összegyűjtöttünk még pár videót arról, hogyan is néznek ki ezek a cukorból készített díszek.

Ím a japán verzió!


Ha ma csak egy videót nézel meg akkor ez legyen az. Szemkápráztató, ahogy a művész elkészíti a teljesen élethű cukor aranyhalat.

A videó végén azt is láthatod, hogy milyen elképesztő aprólékossággal festik meg az elkészült művet!