alma, banán, előttük kockacukor

Jobb vigyázni velük: az 5 legmagasabb cukortartalmú gyümölcs

Bár itthon is népbetegség a cukorbetegség, de ezért nem a banán a bűnös. Mégis vannak olyan gyümölcsök, amiknél oda kell figyelni, hogy mennyit fogyasztasz el belőlük.


A feldolgozott élelmiszerekkel ellentétben, amik tele lehetnek hozzáadott cukrokkal (gondoljunk csak a kukoricaszirupra és a nádcukorra), a gyümölcsök természetes cukrot, úgynevezett fruktózt tartalmaznak. A gyümölcsök emellett hidratálnak – a legtöbb gyümölcs 90%-ban vízből áll – és rostokat is tartalmaznak. A rostok jelenléte segíti lelassítani a fruktóz felszívódását a bélből a vérbe, ami azt jelenti, hogy egy alma elfogyasztása után kevésbé emelkedik a vércukorszint, mint mondjuk egy sütinél.

Természetesen mindent túlzásba lehet vinni, a gyümölcsöket is beleértve. A nagyon nagy mennyiségű gyümölcs mindennapos fogyasztása idővel megemelheti a vércukorszintet.

Ezt különösen érdemes figyelembe venni az inzulinrezisztenciában (IR) vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek, akik az egészséges vércukorszint fenntartására törekszenek.

Fontos: senkinek sem kell kihagynia a gyümölcsöt az étrendjéből, még akkor sem, ha IR-ben vagy cukorbetegségben szenved.

A gyümölcs a tápláló étrend alapvető része. Ennek ellenére hasznos, ha mindenki tisztában van azzal, hogy mely gyümölcsökben a legmagasabb és a legalacsonyabb cukortartalom.

Ez is érdekelhet: 7 gyümölcs, ami sokat segíthet a fogyásban.

Most a legmagasabb cukortartalmú gyümölcsöket mutatjuk be, a listát a Nutritious Life oldala állította össze.

Narancs

Fotó: Unsplash/Aliona Gumeniuk

Egy nagyobb narancs 17 gramm cukrot tartalmaz, ettől függetlenül egy nagyon hasznos gyümölcsről beszélhetünk. A narancs az immunrendszert támogató C-vitamin napi értékének több mint 100%-át, valamint 4,5 gramm rost bevitelét biztosítja.

Banán

Fotó: Unsplash/ Eiliv-Sonas Aceron


Egy nagyobb banán körülbelül 24 gramm cukrot tartalmaz. Hasznos tipp: párosítsd egy egészséges zsír- vagy fehérjeforrással, ha szeretnéd egyensúlyban tartani a vércukorszintedet. Rengeteg változatos turmixot lehet elkészíteni belőle.

Cseresznye

Unsplash/Quaritsch Photography

A cseresznyének kifejezetten magas a cukortartalma. Ha viszont egyszerre csak egy fél csésze cseresznyét fogyasztasz, a cukordózist körülbelül 10 grammra csökkentheted.

Mangó

Fotó: Unsplash/Fedor

Egy kis tál mangó 23 gramm cukrot tartalmaz, miközben a napi C-vitamin-szükséglet kétharmadát is biztosítja. A magas cukortartalom miatt egy fél csészényi adag is elég lehet a trópusi gyümölcsből.

Egy másik lehetőség: készíts avokádós mangó-salsát, az avokádó szívbarát zsírokkal egészíti ki a menüt, a salsa ráadásul tökéletes mártogatós nyers falatkákhoz.

Gránátalma

Fotó: Unsplash/Tamanna Rumee

A gránátalma rendelkezik a legmagasabb cukortartalommal: 1 csésze lédús mag közel 24 gramm cukrot tartalmaz. A gyümölcs azonban tele van hosszú életet biztosító antioxidánsokkal, például antociánokkal (ez adja a színét).

Maradj fél csészényi adagnál (ami 12 grammra csökkenti a cukrot), és kombináld jó minőségű fehérjeforrással, hogy ne csak szénhidrátot egyél.