kék köpenyes orvosok állnak a műtőben

Van egy súlyos betegség, amit az új kutatások szerint a D-vitamin hiánya okozhat

Emberek tízmillióin segíthet egy egyszerű D-vitamin kúra.


A Földön jelenleg 55 millió idős ember él demenciával (öregkori szellemi leépülés gyűjtőneve), évente 10 millióan új beteg csatlakozik hozzájuk. Számos kutatás próbálja kideríteni a hanyatlás okát, hogy legalább késleltetni lehessen.

Úttörő a témában az ausztrál University of South Australia genetikai alapú kutatása, aminek eredményeit nemrég publikálták – a főbb tanulságokat a sciencedaily.com foglalta össze közérthetően. A National Health and Medical Research Council által támogatott vizsgálatban közel 300 ezer ember adatait nézték át: a szervezet D-vitamin szintjét vetették össze az agyi funkciókkal.

Az eredmények azt mutatták, akár 20 százalékkal is csökkenthető a demencia esetek száma, ha a szervezet D-vitamin szintjét a normális 50 nmol/L-re állítják be. Hogy ehhez kinek mennyi D-vitamint kell „megennie”, arról itt írtunk részletesen.

„A D-vitaminnak fontos szerepe van bizonyos hormonok előállításában, amik viszont az agy egészségével hozhatók kapcsolatba. Ez idáig is ismert tény volt, arra viszont korábban nem volt mód, hogy megvizsgáljuk, mi történik, ha a vitaminhiányt megelőzzük. A mi kutatásunk az első, ami számszerűsíti, mennyivel nő a demencia és az agyvérzés esélye, ha tartósan nem jut elég D-vitaminhoz a szervezet” – foglalta össze a kutatásuk lényegét Elina Hyppönen.