kék szemű férfi nagyra nyitja a száját

Ebben az élelmiszerben van a világon a legtöbb D-vitamin

Sokáig nem is tudtuk, micsoda kincs van a birtokunkban.


Majdnem pontosan 100 évvel ezelőtt, 1925-ben a német Alfred Fabian Hess állított elő először D-vitamint. A felfedezés olyannyira korszakosnak számított, hogy amikor 1928-ban egy másik német, Adolf Windaus leírta a vitamin szerkezetét, ő kémiai Nobel-díjat kapott érte.

A D-vitamin csillaga azóta is meredeken ível fölfelé, jelentőségét jól jelzi, hogy szokás a „21. század C-vitaminjának” nevezni. Nem véletlen, ugyanis a mai napig folyamatosan derülnek ki újabb és újabb „jó tulajdonságai”, valamint egyre több betegség kialakulását hozzák összefüggésbe a hiányával. Ilyen volt korábban az angolkór, vagyis a csontok csökkent kalciumtartalma és ebből adódó deformálódása, az emberiség életét több száz éven keresztül megkeserítő betegséget is a kalcium felszívódásához nélkülözhetetlen D-vitaminnal sikerült felszámolni.

Leszámolás az angolkórral

Az angolkórra egyébként már jóval a D-vitamin felfedezése előtt létezett kúra. Angol fizikusok már 1782-ben leírták a csukamájolaj jótékony hatását, onnantól kezdve tudatosan használták angolkór ellen és izomfájdalmakra is – azt viszont nem tudták, hogy mitől működik a szer.

halak egy feh\u00e9r l\u00e1d\u00e1ban

Tőkehalak

Fotó: www.flickr.com

1919-ben az angol Sir Edward Mellanby speciális táplálással angolkórt tudott előidézni 400 kutyakölyök esetén. Ugyanő megmutatta, hogy az előidézett angolkórt a tőkehal, illetve egyes cápafajok májából nyert olajjal meg tudja előzni. Nem sokkal korábban fedezték fel az A-vitamint, a D-vitamin még nem volt ismert, a csukamájolaj viszont mindkettőt tartalmazza, így adta magát a gondolat, hogy előbbi vitamin a felelős a megelőzésért.

1922-ben viszont Elmer McCollum, az A-vitamin egyik felfedezője cáfolt rá az elméletre:

az A-vitamin kivonása után adta a kutyáknak a csukamájolajat, ami így is hatásosnak bizonyult. Ezután jöttek a bevezetőben említett két német tudós és ezzel megoldódott a rejtély.

Az angolkór visszaszorulásával párhuzamosan csökkent az olaj népszerűsége, bár a tőkehallal gazdagon ellátott északi tengerek országaiban, elsősorban Norvégiában az egészségügyi szakemberek még nem sokkal ezelőttig is ajánlották szedését. Ők napi 5ml-t írtak elő, ez 400 nemzetközi egységnek felel meg (hogy ez mire elegendő, arról itt írtunk).

A világrekorder

Szinte hihetetlen, de igaz: mindössze napi 5 ml csukamájolajjal a szükséges napi mennyiség jelentős része fedezhető. Ebből kiszámolható, hogy 100 gramm csukamájolajban nagyjából 8000 nemzetközi egység D-vitamin található, ez abszolút világcsúcs. Csak hogy érzékeltessük megkérdőjelezhetetlen elsőségét:

a második helyezett lazac ennek a mennyiségnek az 5%-val rendelkezik.

A D-vitaminnal kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy túladagolható, az pedig többek között veseelégtelenséget okozhat. Éppen ezért nem szabad nyakalni a csukamájolajat, bár ez a veszély nem áll fenn, hiszen annyira azért nem olcsó. Viszont tényleg nagyon jó, azt a keveset tehát, amit kell, érdemes belőle naponta bevenni.