sárga kapszulák átlátszó tálban

Valósággal újjászületnek a 70 év felettiek ettől a vitamintól

A cikkben szereplő vitamin hivatalosan is a leghasznosabb étrend-kiegészítők közé tartozik.


Már mi is sokszor beszámoltunk a D-vitamin jótékony hatásairól, de úgy tűnik, hogy a sornak sosem lesz vége, ugyanis a kutatók fáradhatatlanul kutatnak ebben a témában. Egy új tanulmány - amit a nutraingredients oldalán találtunk - legutóbb azt vizsgálta, az idősebb korcsportok életében mennyire fontos szerepet tölt be a D-vitamin. Mutatjuk, hogy mire jutottak.

Ez is érdekelhet: Ez az olcsó vitamin véd meg a cukorbetegségtől

feh\u00e9r k\u00f6penyben orvosok

Fotó: National Cancer Institute / Unsplash


A kutatók a vizsgálataik során több korcsoport egészségügyi adatait elemezték, bekerült a szórásba többek között a várható élettartam, az elhalálozás valószínűsége, de még az egészségügyi költések mértéke is.

feh\u00e9r kapszula egy k\u00e9zben

Fotó: Julia Zolotova / Unsplash


A vizsgálatok során kiderült, hogy azoknál a 70 év felettieknél, akik D-vitamint szedtek csökkent a halálozási kockázat, egészen pontosan 61 százalékkal.
k\u00e9t ember \u00fcl a padon

Fotó: Matt Bennett / Unsplash


A kutatás áttörő eredményei miatt egyre nagyobb az érdeklődés a D-vitaminnak a betegségek megelőzésben betöltött szerepe miatt.

Ez az étrend-kiegészítő ugyanis minden jel szerint csökkenti a rákos megbetegedések és a súlyos csípőtáji törések kockázatát is, ami az idősebbeknél egy igen komoly veszélyforrás.

kapszul\u00e1k

Fotó: Roberto Sorin / Unsplash


A kutatás azt is megállapította, hogy míg a D-vitamin nem éppen az olcsó vitaminok közé tartozik, még így kevesebbe kerül, mint mondjuk egy rákkezelés vagy a csípőtörés után szedendő olykor maréknyi gyógyszer.

k\u00e9t id\u0151s ember s\u00e9t\u00e1l

Fotó: WJ / Unsplash


A kutatás eredményei tehát alátámasztják azt a tényt, hogy a veszélyeztetett korcsoportoknál nagyon fontos a megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitel, ugyanis ez megvédi őket a súlyos egészségügyi károsodásoktól és betegségektől.