
Az 5 + 1 legjobb D-vitaminforrás, ha már unod a halat
A D-vitamin, más néven napfényvitamin, egy zsírban oldódó vitamin, ami elengedhetetlen az egészség fenntartásához. Segít a szervezetnek a kalcium felszívódásában, valamint a megfelelő magnézium- és foszfátkoncentráció fenntartásában. Emellett döntő szerepet játszik az agy fejlődésében, a megfelelő szívműködésben, az erős immunrendszeredben és a mentális egészségben.
Amilyen fontos, olyan kevés élelmiszer tartalmaz D-vitamint, és azok is többnyire állati eredetű termékek. Vegetáriánusoknak és vegánoknak így például kifejezetten nehéz lehet elegendő mennyiséget bevinni. A healthline szedett össze pár nem állati eredetű D-vitaminforrást, amit érdemes lehet észben tartani.
Ez is érdekelhet: Szinte biztos, hogy rossz időpontban szedted a vitaminjaidat
1. Napfény
A bőröd akkor képes D-vitamint előállítani, ha a nap ultraibolya B (UVB) sugarainak van kitéve. A legtöbb ember például így jut a D-vitamin szükséglete jó részéhez.
A földrajzi elhelyezkedéstől vagy az éghajlattól függően azonban előfordulhat, hogy nem praktikus az ilyen mértékű napozás. De az évszak, a napszak, a szmog mértéke, valamint korod, bőrszíned és a naptej használata is befolyásolja, hogy a bőr elegendő D-vitamint tud-e termelni
A szmog vagy a borús idő például 60%-kal is csökkentheti az UV-sugarak erejét. Ráadásul az idősebb felnőtteknek és a sötétebb bőrszínnel rendelkezőknek 30 percnél jóval hosszabb napozásra lehet szükségük ahhoz, hogy elegendő D-vitamint termeljenek
Mindezek mellett a túlzott napozás növelheti a bőrrák kockázatát, így tényleg nem érdemes túlzásba esni.
2. Gombák
Fotó: Shutterstock
A gombák egyedülálló módon képesek D-vitamint előállítani, ha UV-fénynek vannak kitéve. Ez teszi őket a D-vitamin egyetlen ehető "növényi" forrásává.
Fontos viszont tudni, a legtöbb kereskedelemben kapható gombát sötétben termesztik, és nem teszik ki UV-fénynek, ami azt is jelenti, hogy valószínűleg nagyon kevés D-vitamint tartalmaznak
Érdemes a vásárláskor a D-vitamin-tartalomra utaló megjegyzést keresni a címkén.
3. Tojássárgája
Fotó: Shutterstock
A tojássárgája is D-vitamint tartalmaz, de a konkrét mennyiség nagyban függ a csirke étrendjétől és a szabadban veltöltött idejétől. A szabadban kóborló csirkék napfénynek vannak kitéve, ami miatt jellemzően 3-4-szer több D-vitamint tartalmazó tojást tojnak, mint a zárt térben nevelt társaik.
4. Sajt
Fotó: Shutterstock
A sajt is természetes D-vitaminforrás, bár nagyon kis mennyiségben.
A Fontina, Monterey és cheddar sajt többet, míg a mozzarella kevesebbet tartalmaz. Az olyan lágyabb tejtermékek fajták, mint a túró, a ricotta vagy a krémsajtok, szinte egyáltalán nem tartalmaznak D-vitamint
Egyes fajták D-vitaminnal is dúsíthatók, ha ez megtörténik, azt a címkén vagy az összetevők listáján feltüntik.
5. Dúsított élelmiszerek
Bár egyes élelmiszerek természetes módon kis mennyiségben is tartalmaznak D-vitamint, számos terméket dúsítanak. A dúsítási előírások országonként eltérőek, de van néhány klasszikus élelmiszer, aminél ez elő szokott fordulni:
- tehéntej
- növényi tejek
- joghurt
- tofu
- meleg és hideg gabonafélék
- margarin
+1. Kiegészítők
Ha attól tartasz mégis, hogy nem kapsz elegendő D-vitamint az étrendből, a különböző kiegészítők lesznek a te segítőid. Ezeknek két formája van:
- D2-vitamin – általában UV-sugárzásnak kitett élesztőből vagy gombából nyerik.
- D3-vitamin – általában halolajból vagy juhgyapjúból származik, a vegán formákat újabban zuzmóból nyerik ki.
- 5 étel, amitől biztosan jobb lesz a hangulatod - Vince ›
- Egy ceruzára lesz szükséged a cukorbetegség jeleinek ... ›
- 10 élelmiszer, ami jobb kalciumforrás, mint a tej - Vince ›
- A 11 legtáplálóbb élelmiszer a Földön - Vince ›
- Ezek az ételek használnak a magnéziumhiány ellen - Vince ›
- Szinte biztos, hogy rossz időpontban szeded a vitaminjaidat - Vince ›
- Omega-3, jód, fluor, vas, kalcium, A-, D-, B-vitamin – ezt mind egy ... ›
- Súlyos D-vitamin-hiányod lehet, ha ez az 5 tünet jelentkezik - Vince ›
- Ennek a vitaminnak a hiánya hízást tud előidézni - Vince ›