sárga tabletták kék háttéren
Fotó: Leohoho / Unsplash

Ennek a vitaminnak a hiánya nagyban elősegíti a hízást

A D-vitamin magas szintje összefügg a fogyással és a hasi zsír elvesztésével – derül ki egy új kutatásból.

Egy tanulmány szerint a kalciumot és D-vitamint tartalmazó tej fogyasztása megduplázhatja a fogyást - olvasható a PsyBlog minapi cikkében. A vitamin bevitele emellett segíthet a szervezetnek csökkenteni a "zsírkészleteket".

A cikk által hivatkozott vizsgálatban 90 fiatal amerikai nő vett részt, akiknek a testsúlyát és D-vitamin-szintjét is vizsgálták. Az eredmények azt mutatták, hogy az alacsony D-vitaminszint összefüggött a zömökebb testalkattal és a nagyobb testtömeggel. Diétázó embereknél szintén segít a D-vitamin: átlagosan 20 kilóval többet fogytak azok, akiknek a D-vitamin szintje magas volt.

A D-vitamin kapcsolatban áll a szerotonin nevű neurotranszmitterrel (ingerületátvivő-anyag), ami számos létfontosságú folyamatban, többek között a hangulat alakulásában és a pihentető alvásban is komoly szerepet játszik.

Dr. Vicente Gilsanz, a tanulmány társszerzője elmondta:

A szakemberek egy egyszerű vérvizsgálat segítségével mérik a D-vitaminszintet a veszélyeztetett fiatal felnőtteknél. Mivel a D-vitamin hiánya zsírfelhalmozódást és a későbbi életkorban a krónikus betegségek fokozott kockázatát okozhatja, további vizsgálatokra van szükség annak megállapítására, hogy a D-vitamin-kiegészítőknek lehetnek-e potenciális előnyei a fiatalok egészséges fejlődésében.

A D-vitamin hiányát a szív- és érrendszeri betegségekkel, autoimmun betegségekkel és a megfázás nagyobb esélyével is összefüggésbe hozták. A D-vitaminban gazdag élelmiszerek közé tartoznak az olajos halak és a tojás, de a legtöbb ember a napfény által jut D-vitaminhoz.