d-vitamin kanálban

Súlyos D-vitamin-hiányod lehet, ha ez az 5 tünet jelentkezik

A D-vitamin létfontosságú a szervezet foszfát- és kalciumszintjének szabályozásához. Vannak olyan klasszikus tünetek, amik a napfényvitaminnak is nevezett anyag hiányára utalhatnak.


A healthline gyűjtötte össze a D-vitamin hiányára utaló jeleket. A bevezetőben említettük, a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminról van szó, ezért úgy gondoltuk, megosztjuk veled a listát.

Gyakori megbetegedés 

A D-vitamin egyik legfontosabb feladata, hogy az immunrendszert karban tartsa, és képes legyen leküzdeni a különböző vírusokat és baktériumokat. Közvetlenül kölcsönhatásba lép a fertőzések elleni küzdelemért felelős sejtekkel. Ha gyakran megbetegszel, különösen megfázással vagy influenzával, az a D-vitamin alacsony szintjére utalhat.

Fáradékonyság és gyengeség 

A fáradtságnak számos más oka is lehet, de a D-vitamin hiánya is okozhatja. Ezt sokszor figyelmen kívül hagyjuk, pedig különböző esettanulmányok kimutatták, hogy nagyon alacsony D-vitaminszint fáradtságot is okozhat, ami idővel az életminőség romlását is eredményezheti.

Csont- és hátfájás

A D-vitamin segíti a csontok egészségének megőrzését, mivel fokozza a kalcium felszívódását a szervezetben. Az alacsony D-vitaminszint okozhat csontfájdalmat és a derékfájást is. Ezt szintén alátámasztja számos tanulmány, ahol egyértelmű összefüggést találtak a hiány és a krónikus alsó hátfájás között.

Depresszió

A depressziós hangulat szintén a D-vitamin hiányának jele lehet. Egy megfigyelésen alapuló vizsgálat azt találta, a depresszióra panaszkodók 65%-a küzdött vitaminhiánnyal.

Hozzá kell tenni, a megalapozott tudományos kutatások mindezidáig nem erősítették meg a kapcsolatot a D-vitaminhiány és depresszió között. Fordítottjára viszont van már bizonyíték: a D-vitamin javított azoknak a depressziósoknak az állapotán, akiknél egyben vitaminhiány is jelen volt. Ez működött a szezonális, vagyis a téli, hideg és sötét miatt jelentkező depresszió esetén is.

Lassú sebgyógyulás

A műtét vagy sérülés utáni lassú sebgyógyulás is egy tünet lehet. A D-vitamin ugyanis a sebgyógyulási folyamat részeként fokozza az új bőr kialakulásához elengedhetetlenül szükséges vegyületek termelődését.