piros kapszula

A D-vitamin akkor hatásos, ha ezekkel az italokkal veszed be

Ha rendszeresen szedsz D-vitamint, és még azt is szeretnéd, hogy hasson, akkor érdemes a cikkben szereplő italokkal bevenned.


Becslések szerint az európai lakosság 40 százaléka D-vitamin-hiányos, 13 százalékuk pedig súlyos D-vitamin-hiányban szenved - olvasható a foodnavigator cikkében. Ezért a kutatók folyamatosan azt vizsgálják, mi a leghatékonyabb módja az étrend-kiegészítő szedésének. Úgy tűnik, sikerült egy lépéssel közelebb kerülniük a válaszhoz. Íme!

Olvasd el ezt is! 3 másodperc alatt kiderítheted, van-e vitaminhiányod

feh\u00e9r k\u00f6penyes orvos mikroszk\u00f3p el\u0151tt

Fotó: Lucas Vasques / Unsplash


Egy dán kutatócsoport nemrég egy nagyszabású vizsgálatot végzett 30 és 80 év közötti, D-vitamin-hiányban szenvedő nők körében. A kutatást az Aarhusi Egyetem egyik professzora, Dr. Rasmus Espersen vezette, a tanulmányt és az eredményeket pedig nemrég mutatták be egy milánói kongresszuson - a főbb tanulságait a fent idézett cikk foglalta össze.

feh\u00e9r k\u00f6penyes doktor \u00e9s k\u00e9k keszty\u0171

Fotó: Julia Koblitz / Unsplash


A kutatásban részt vevő tudósok azt vizsgálták, hogy a D-vitaminnal dúsított élelmiszerek és italok elfogyasztása milyen hatással van a vér koncentrációjára és az étrend-kiegészítő felszívódására.
gy\u00fcm\u00f6lcslevek \u00fcveg poharakban

Fotó: Jugoslocos / Unsplash


A vizsgált italok között szerepelt többek között a tej, víz és a gyümölcslé. A foodnavigator oldalnak jegyezte meg Dr. Espersen, hogy

nagyon meglepte őket, hogy a víz és a tej eredményei azonosak lettek.

lazac egy feh\u00e9r t\u00e1lon

Fotó: micheile dot com / Unsplash


Ez azért különlegesség, mert a D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, tehát a tej segítségével kellene jobban felszívódnia.
tej egy \u00fcveg poh\u00e1rban

Fotó: an_vision / Unsplash


Az is bizonyítást nyert, hogy a D-vitamin felszívódása a gyümölcsléhez képest határozottan magasabb a tej- és vízfogyasztás hatására. A kutatás eredményei alapján tehát úgy tűnik, hogy az a legjobb, ha ezentúl a D-vitaminodat vízzel vagy tejjel veszed be.