fekete hajó nő arca közeli felvételen
Fotó: artawkrn / Unsplash

Íme a zöldség, ami annyi D-vitamint tartalmaz, mint egy adag tonhal és 10 perc napozás

Az angliai John Innes Centre kutatói olyan zöldséget fejlesztenek, ami ugyanannyi D3-vitamint tartalmaz, mint két közepes méretű tojás vagy egy tonhal konzerv.


A VegNews számolt be róla a minap az angliai John Innes Centre kutatóinak nem mindennapi vállalkozásáról: olyan paradicsomot fejlesztenek, ami ugyanannyi D3-vitamint tartalmaz, mint két közepes méretű tojás vagy egy tonhal konzerv (ezek átlagosan 50-60 gramm közöttiek szoktak lenni).

A kutatók célja, hogy vegán D3-vitamin-forrásokat fejlesszenek k – eddig a vitamint napozással és állati eredetű termékekkel lehetett bevinni –, ehhez az úgynevezett CRISPR génszerkesztési technológiát alkalmazzák.

Azért a paradicsomra esett a választás, mert a levelei természetes módon tartalmaznak D3-provitamint, ami viszont a hagyományos növény ehető gyümölcsrészében nem halmozódik fel.

A kutatók CRISPR-Cas9 génszerkesztéssel módosították a paradicsomnövények genetikai kódját, hogy lehetővé tegyék a D3 felhalmozódását a gyümölcsben is.

k\u00e9t piros paradicsom k\u00e9k h\u00e1tt\u00e9r el\u0151tt

Fotó: おにぎり / Unsplash


A D3-vitamin biológiai szempontból a legjobban hasznosítható D-vitamin, az emberi szervezet akkor termeli, amikor a bőr napfénynek van kitéve. A világ számos közössége azonban hiányt szenved a vitaminból, mivel sok helyen a napfényhez való hozzáférés igencsak korlátozott.

A kutatók azt valószínűsítik, hogy a génszerkesztett paradicsom napon történő szárítása további D3-vitamin-felhalmozódást eredményezhet. A kutatók szerint más növények, például a padlizsán, a burgonya és a paprika is alkalmasak lehetnek erre az eljárásra.

Ezek a fejlesztések potenciális megoldást jelentenek a D3-vitamin-hiányhoz kapcsolódó számos egészségügyi problémára, amik között sok igencsak súlyos: a kóros D-vitamin-hiány hosszú távon növeli a rák és a demencia kialakulásának esélyét.