
Az egyik legjobb izomépítő ételt még a Bibliában is említik, mégsem esszük
Nálunk is könnyedén beszerezhető, ráadásul szuper hatással van az egészségedre, úgyhogy itt az ideje, hogy te is beépítsd az étrendedbe.
Kevesen fogyasztják rendszeresen a datolyát, pedig rengeteg fontos tápanyagot tartalmaz - olvasható a medicalnewstoday cikkében.
Ez is érdekelhet: Ha unod a narancsot - 6 izgalmas és egészséges téli gyümölcs
Fotó: Dr Ajay Kumar Singh / Shutterstock
A datolya a datolyapálmán kis fürtökben növő gyümölcs, amit már több mint 8000 éve fogyasztanak, sőt még a szentírások is említést tesznek róla. A datolyapálma őshazája az Arab-félsziget és Pakisztán között lehetett, de Mezopotámiától egészen Egyiptomig termesztetik.
Fotó: gorkem demir / Shutterstock
A datolyatermesztők ősszel és kora télen szüretelnek, így a gyümölcs íze általában ezekben az évszakokban a legfrissebb. Sokan esznek azonban aszalt datolyát, ami légmentesen lezárt edényben sokáig eláll.
Több fajtája létezik a közel-keleti finomságnak, de a legismertebbek közé tartozik: a Deglet-Nour, Sayer, Wadi és Medjoul datolya.
Miért érdemes datolyát fogyasztani?
- Magas a polifenol tartalma: A polifenolok olyan antioxidáns vegyületek, amik megvédik a szervezetedet a gyulladásoktól, többek között a vírusoktól is. A datolya ugyanis több polifenolt tartalmaz, mint a legtöbb más gyümölcs és zöldség.
- Alternatív az üres kalóriás édességek helyett: A datolya kielégíti az édességi utáni vágyadat, miközben olyan alapvető tápanyagokat biztosít, mint a B-6 vitamin és a vas.
- Magas rosttartalmú: Mindössze ¼ pohár datolya biztosítja a napi rostszükségleted 12 százalékát. A rostoktól pedig sokkal tovább marad meg a jóllakottság érzése.
- Magas káliumtartalmú: A datolya nagyon gazdag káliumban, ami egy elektrolit és a szervezetnek nagy szüksége van rá a szív egészségének fenntartása érdekében. A kálium emellett segít az izom- és fehérjék felépítésében is.
- Remek helyettesítő: Sok ember használja a datolyát a cukor helyett, ami azért jó, mert így nem finomított cukrot eszel, hanem természeteset.
Hogyan érdemes datolyát enni?
Fotó: Boba Jaglicic / Unsplash
A legjobb, ha a datolyát aszalva fogyasztod, csak úgy mint a mazsolát. Sok ember azonban szereti hozzáadni édes vagy akár sós ételekhez is. De megtöltheted krémsajttal, pisztáciával, vagy hozzáadhatod salátákhoz, turmixokhoz. A mi személyes kedvencünk pedig a marokkói tagine, egy bárányhúsból készült pörkölt, amihez szintén szokás datolyát adni.
Kinek nem ajánlott a fogyasztása?
Fotó: OlgaBombologna /Shutterstock
A datolya magas cukortartalmú gyümölcs, így ha vigyáznod kell a vércukorszintedre akkor csak mértékkel fogyaszd. A cukorbetegségben szenvedőknek azonban érdemes teljesen elkerülniük.