datolyaszilva kompót

Sárga és mézédes.

Fotó: Liudmyla Yaremenko / Shutterstock

Egy nap, egy őszi finomság #10: datolyaszilva

Datolyaszilva, sharonfruit, hurma, kákó, persimon és kakiszilva. Sok nevet kapott és még több receptnek a hozzávalója ez a narancssárga, édes, magtalan gyümölcs. Mutatunk egy őszi finomságot, amit a datolyaszilva tesz majd igazán izgalmassá.


Sorozatunk következő főszereplője az ősz egyik legizgalmasabb gyümölcse, a datolyaszilva.

Mit érdemes tudni róla?

datolyaszilva a f\u00e1n

Várd meg míg megpuhul!

Fotó: Gabriella Clare Marino / Unsplash


Az ázsiai kultúrában már régóta használják a torokfájás, torokgyulladás, illetve a hörghurut tüneteinek a kezelésére. Emellett az emésztőrendszerben kialakuló betegségek megelőzésére és a vérszegénység enyhítésére is használják.

Nagy reményeket fűznek hozzá a rákgyógyításban is. A datolyaszilvában továbbá található nátrium, vas, kálcium és C-vitamin, ezek mind pozitív hatással vannak az immunrendszer megfelelő működésére.

Mézédes datolyaszilva kompót


Hozzávalók:
  • 1 csésze száraz fehérbor
  • 1/2 csésze cukor
  • 1 csillagánizs
  • 1 fahéj rúd
  • 4 datolyaszilva, meghámozva és 8 felé vágva
Így készüls:
  1. Forrald fel a bort, a cukrot, a csillagánizst, a fahéjat és egy csipet sót.
  2. Vedd vissza a hőt és párold a szirupot, amíg be nem sűrűsödik, körülbelül 7 percig.
  3. Add hozzá datolyaszilvát és fedő alatt párold, amíg meg nem puhul, körülbelül 20 percig.
  4. Vedd ki a gyümölcsöket és tedd őket egy tálba. Főzd tovább a szirupot, amíg a felére csökken.
  5. Most öntsd rá a datolyaszilvára. Hagyd kihűlni.
  6. Tálald fagylalttal.
  7. Jó étvágyat!