hangwa édességek egy fehér tálban
Fotó: sungsu han / Shutterstock

Egy 500 évig tiltott süteménybe szerelmes most a teljes Y generáció

A világ egyik legizgalmasabb édessége, királyok ünnepi eledele volt, hogy aztán a receptje miatt évszázadokra betiltsák. A fiatalok most újra felfedezik maguknak, de nem csak azért, hogy egyék.


A koreai hangwa egy búza vagy rizsliszt alapú, mézzel, szárított gyümölcsökkel és magvakkal ízesített finomság, aminek a története épp olyan érdekes, mint maga az édesség. Íme!

Ez is érdekelhet: Megtaláltuk a netflixes Squid Game sorozat édességének receptjét

koreai hangwa \u00e9dess\u00e9gek

Fotó: sungsu han / Shutterstock


A régi koreai hagyományok szerint csak az ősi rítusok valamelyikének elvégzése után, vagy egy hagyományos ünnep alkalmával lehetett ilyen édességet kapni. A koreai holdújév, ismertebb nevén Seollal mindig egy nagy ősi szertartással kezdődik. A hangwa a koreai édességek közül az egyik legrégebbi, így tökéletes passzol ehhez a tradicionális ünnepséghez, írja a food52.com oldal.

Az első hangul ábécével (koreai nyelv ábécéje) írt szakácskönyv, ami 1670 körül készült, számos hangwa receptet tartalmaz. Sőt, a hangwa fogyasztásának legkorábbi írásos beszámolója egészen a Három Királyság (i. e. 57-i.sz. 668) korszakáig nyúlik vissza. Abban az időben a hangwa a királyi osztály csemegéjének számított. Míg a hús egykor kulcsfontosságú ünnepi étel volt, a buddhizmus államvallássá fogadásával betiltották az állati fehérjét, így a hangwa vette át a helyét. Később az édesség a királyi események nélkülözhetetlen részévé vált, beleértve az esküvőket, születésnapokat és legfőképpen az ősi rítusokat. A neokonfucianizmus felkarolásával a hús ismét az ünnepi szokások részévé vált a Csoszon-korszakban, viszont a hangwa megtartotta fontosságát. Egy ponton annyira megszerették az előkelő családok, hogy szinte rizshiány alakult ki az országban, ugyanis négy kilogramm rizsre volt szükség egy kiló hangwa elkészítéséhez. Emiatt 19. század legvégéig, mintegy 500 éven keresztül erősen korlátozták, bizonyos időszakokban pedig teljesen betiltották fogyasztását.

hangwa \u00e9dess\u00e9g

Fotó: sungsu han / Shutterstock


A koreai gasztrokultúrát erősen befolyásolta az 1910-es japán megszállás, miközben bizonyos mértékig segítette is az országot az élelmiszer-ellátás bizonytalanságának enyhítésében. A japánok ugyanis a kenyér népszerűsítésébe fogtak Koreában, ezáltal pedig csökkent a vészesen fogyó rizskészlet iránti kereslet. Ezenfelül a fejlett japán technológiának köszönhetően a gazdálkodók hatékonyabban tudtak rizst termeszteni.

A sok nehézség ellenére a hangwa ma is nagy népszerűségnek örvend Dél-Koreában. Nosztalgikusan szeretik a baby boomerek, az X generáció és a millenniumi (másnéven Y) generáció tagjai. A legtöbb ember a hangwát a Seollal-napi ünnepségekkel és nagyszüleik otthonával társítja. Egy 2012-es dél-koreai tanulmány megállapította, hogy a hangwa vásárlásának fő célja az ajándékozás, illetve a hagyományos kultúra megőrzése. A tényleges elfogyasztás csak a harmadik helyen végzett.

hangwa \u00e9dess\u00e9gek barna t\u00e1lakon

Fotó: sungsu han / Shutterstock


Bonyolult története ellenére – vagy talán éppen azért – a hangwa csendes reneszánszát éli a Csendes-óceán mindkét oldalán. Múzeumok, kulináris szakértők és szakácsok fiatalabb csoportja mind azon dolgoznak, hogy a hangwa szélesebb körökben is elterjedjen, mert szeretnék, hogy ebben a különleges süteményben is tovább éljenek a koreai hagyományok.