csíkos ruhás lány áll a konyhában

Pár kanál ecettel évi 10 ezer liter vizet és sok áramot spórolhatsz otthon

Tudtad? Az ecet nem kizárólag a salátáid megízesítésére szolgál, jó szolgálatot tesz a lakás számos pontján.


A hvg.hu-n jelent meg a minap egy részletes cikk azzal kapcsolatban, mennyi különböző trükkel lehet csökkenteni az otthoni energiafelhasználást. A nyílászárók cseréje és általában a szigetelés kézenfekvő megoldásnak tűnhet, ezekhez azonban mélyen a zsebbe kell nyúlni.

Olvasd el ezt is!

Ha ilyen hatásfokú javulást nem is érhetsz el, egy-két tízezer forintot magadnak, pár kilogramm szén-dioxidot pedig a környezetnek spórolhatsz pár filléres, komolyabb beavatkozást, átépítést nem igénylő módszerrel is. Ehhez pedig nem lesz másra szükséged, mint ecetre, ami bizonyára úgyis mindig van otthon.

Zuhanyrózsa és csapok

sz\u00fcrke zuhanyr\u00f3zsa

Fotó: kevin Baquerizo / Unsplash

Rendszeresen vízkőtlenítsd őket, hiszen az erősen csöpögő csapok által havonta 800 (évente 9600) liter vizet is elfolyathat egy háztartás – ez a normál vízfelhasználás 20 százaléka! A vízkőtisztításra a legjobb az ecet és a citromsav.

Háztartási gépek

A vízkövesedő gépek (vízforralótól kezdve a mosógépen át) több energiát fogyasztanak. Rendszeres időközönként önts ecetet a készülékbe (mosógépbe 2 deciliter 10%-osat), majd indíts el egy üres 60 Celsius-fokos mosást. Az ecetet használhatod öblítőszerként is.

Ha csak a fenti két pontod betartod, már több tízezer forinttal csökkentheted az éves rezsit és a környezetet is jelentős terheléstől óvod meg.