sült édesburgonya

Finomabbnál finomabb ételek következnek

Fotó: camila waz / Unsplash

5 recept, amiben új oldaláról mutatkozik be az édesburgonya

Salátától a kenyéren át a távol-keleti ételig mindenbe kiválóan beilleszthető az édesburgonya, ráadásul az itt bemutatott receptek egyszerűen elkészíthetők.



Az édesburgonya az egyik legsokoldalúbb zöldség, egy csomó finomságot lehet belőle készíteni. Ha nincs sok időd, akkor összedobhatsz egy gyors chipset, ha pedig valami komolyra vágysz, akkor fritattát is készíthetsz belőle.

​Édesburgonyás kukoricakenyér


Hozzávalók

  • 6 evőkanál sótlan vaj, olvasztott
  • 2 csésze vékonyra szeletelt káposzta
  • 1/2 csésze főtt és tört édesburgonya
  • 2 nagy tojás
  • 12/3 csésze kukoricadara
  • 3/4 csésze liszt
  • 1/3 csésze cukor
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 1 teáskanál só

Így készül

  1. Melegítsd elő a sütőt 190 fokra és olajozz meg egy tepsit.
  2. Közben egy edényben párold meg a káposztát.
  3. Most keverd össze a burgonyapürét és a tojást, majd add hozzá a vajat is.
  4. Add a káposztát a burgonyás keverékhez.
  5. Egy külön tálban keverd össze a kukoricalisztet, a lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót.
  6. Add hozzá a száraz hozzávalókat a nedves hozzávalókhoz.
  7. Tedd a tésztát a tepsibe és egyengesd el.
  8. Süsd körülbelül 20-25 percig, vagy amíg a közepe meg nem sül.
  9. Melegen vagy szobahőmérsékleten tálald.

Thai zöldbab curry ananásszal és édesburgonyával


Hozzávalók

  • 1 evőkanál növényi olaj
  • 3 nagy medvehagyma
  • 1 evőkanál curry paszta
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 2 teáskanál friss gyömbér
  • ½ csésze apróra vágott ananász
  • 2 közepes édesburgonya, meghámozva és kockákra vágva
  • ½ csésze zöldbab
  • 3/4 csésze kókusztej
  • Bazsalikom vagy korianderlevél a díszítéshez

Így készül

  1. Egy közepes serpenyőben közepes lángon pirítsd meg a medvehagymát.
  2. Add hozzá a currypasztát, fokhagymát és gyömbért, és párold őket 1 percig.
  3. Tegyél hozzá 1/2 csésze vizet és párold még 10 percig.
  4. Add hozzá az édesburgonya darabokat, és főzd 10-15 percig.
  5. Turmixold le a keveréket egy robotgépben.
  6. Tedd vissza a serpenyőbe, add hozzá a maradék édesburgonyát, és forrald fel.
  7. Add hozzá az ananászdarabokat, a zöldbabot és a kókusztejet és párold 7-10 percig.
  8. Díszítsd bazsalikommal.

​Édesburgonya és kelkáposzta frittata kecskesajttal


Hozzávalók

  • 1 közepes édesburgonya, darabokra vágva
  • 8 nagy tojás
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 1 teáskanál almaecet
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 kis hagyma, felkockázva
  • 4 nagy kelkáposztalevél
  • 1/2 csésze morzsolt kecskesajt

Így készül

  1. Melegítsd elő a sütőt 210 fokra.
  2. Helyezd az édesburgonya darabokat egy közepes tálba, adj hozzá 1/2 csésze vizet, fedd le, és süsd mikrohullámú sütőben nagy teljesítményen 5 percig.
  3. Eközben a tojást, a mustárt és az ecetet verd habosra; ízlés szerint sóval, borssal ízesítsed.
  4. Párold meg a hagymát egy serpenyőben (olyat válassz, ami a sütőben is használható), majd tedd hozzá a kelkáposztát.
  5. Mehet mellé a puha édesburgonya és jól keverd össze őket.
  6. Óvatosan öntsd a tojást a zöldségek tetejére és süsd őket 3 percig.
  7. Tedd a serpenyőt a sütőbe és süsd 10 percig.
  8. Az elkészült frittatát szórd meg sajttal és kész is vagy.

​Rozmaringos édesburgonya chips


Hozzávalók

  • 1 nagy édesburgonya
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál szárított rozmaring
  • 1/2 teáskanál tengeri só

Így készül

  1. Vágd fel az édesburgonyát nagyon vékony karikákra.
  2. Tedd a krumplikat egy tálba és jól locsold meg őket olívaolajjal és citromlével.
  3. Add hozzá a rozmaringot és a sót, és keverd őket össze.
  4. Tedd a szeleteket egy tepsibe, majd mehetnek be a 120 fokra előmelegített sütőbe.
  5. Körülbelül 20-25 percig kell őket sütnöd.

​Édesburgonyasaláta almával és avokádóval


Hozzávalók

  • 500 gr édesburgonya, meghámozva és kockákra vágva
  • 1 csésze fagyasztott kukorica
  • 1/4 csésze hántolt tökmag
  • 1 közepes piros alma kockára vágva
  • 1/2 kis hagyma, apróra vágva
  • 1/4 csésze apróra vágott koriander
  • 1/4 csésze limelé
  • 2 evőkanál olivaolaj
  • 1/2 avokádó, apróra vágva

Így készül

  1. Tedd az édesburgonyát egy nagy edénybe, és főzd 3 percig.
  2. Add hozzá a kukoricát, és főzd még 1-2 percig, vagy amíg a burgonya megpuhul, aztán szűrd le egy szűrőben.
  3. Következőnek pirítsd meg a tökmagot egy serpenyőben.
  4. Keverd össze az almát, a hagymát, a koriandert és a lime levét egy nagy tálban.
  5. Add hozzá az édesburgonyát, a kukoricát és az olajat, és ízlés szerint adj hozzá sót és borsot.
  6. Közvetlenül a tálalás előtt keverd hozzá az avokádót és a pirított tökmagot.