Sárga krémleves, barna olajjal a tetején, fehér tányérban, kanállal, mellette magokkal egy tálban, szürke asztalon

Meglepő de működő páros: édesburgonya és zabpehely

Fotó: PuzzlePix

Egy nap, egy recept: édesburgonya-krémleves zabpehellyel​

Fenséges húsmentes krémleves egy kis csavarral. Tapasztald meg te is, hogy milyen jól működik az édesburgonya a zabpehellyel és az egyéb magokkal.


​Hozzávalók

  • 850 g édesburgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezdfokhagyma
  • 1000 ml zöldségalaplé
  • 250 ml tej
  • 10 ml olívaolaj
  • csipetsó, frissen őrölt bors, frissen reszelt szerecsendió
  • 1 ek. friss oregánó
  • feltét: 1 ek. zabpehely,1 kk. lenmag,1 kk. tökmag, 100 ml szójaszósz

Így készül

  1. A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra.
  2. A hagymát vágjuk cikkekre, az édesburgonyát pucoljuk meg, majd aprítsuk 3 cm-es kockákra. Tegyük tűzálló tálba, és keverjük össze az olajjal, majd dugjuk közé a fokhagymát is. Sózzuk, borsozzuk, és 25–30 percig süssük. Ezután tegyük lábasba, és öntsük fel az alaplével. 5 percig forraljuk, majd botmixerrel pépesítsük, és visszatéve a tűzre újabb 5 percig forraljuk, a tejet is hozzáadva.
  3. A magokat tegyük száraz serpenyőbe és kissé pirítsuk át, végül adjuk hozzá a szójaszószt és hagyjuk még fél percig a tűzön, közben kevergessük. Végü la keveréket szórjuk a leves tetejére friss fűszernövények társaságában.