egy nő áll a konyhában, sütemény és könyv van mellette

5 egészséges édesítőszer, amivel helyettesítheted a káros cukrot

A finomított cukrok bevitelének csökkentése nehéz feladat, de tekintettel arra, hogy a cukor milyen káros, mindenképpen megéri az erőfeszítést. Íme, 5 természetes édesítőszer, amik jót tesznek az egészségednek.


Régóta kutattunk már egy olyan lista után, ami egészséges és természetes alternatívákat ajánl a cukor helyett. A healthline oldalán most végre rábukkantunk a megoldásra, természetesen veled is megosztjuk. Íme!

Olvasd el ezt is! 12 rejtett jele annak, hogy robogsz a cukorbetegség felé

1. Stevia

stevia z\u00f6ld n\u00f6v\u00e9ny

Fotó: Dionisvera / Shutterstock


A stevia az egyik legnépszerűbb alacsony kalóriatartalmú édesítőszer, amit a stevia rebaudiana nevű növény leveleiből nyernek ki. Dél-Amerikában egyébként már évszázadok óta használják édesítő és az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt (csökkenti a magas vérnyomást és fenntartja az egészséges vércukorszintet). De miért édes? Mert rengeteg olyan vegyület található benne, amik több százszor édesebbek a sima cukornál.

És ami a legjobb, hogy bár a stevia nagyon édes, nincs benne kalória.

2. Eritrit

z\u00f6ld levelek \u00e9s \u00e9des\u00edt\u0151szer

Fotó: Kabachki.photo / Shutterstock


Az eritrit szintén alacsony kalóriatartalmú édesítőszer, a cukoralkoholok csoportjába tartozik. Aggodalomra semmi ok, ugyanis csak a nevükben szerepel az alkohol, semmi közük nincs a szeszes italok alapját képező etil-alkoholhoz. Az cukoralkohol kategóriájába tartozó édesítők a cukrok (szénhidrátok) redukciójával képződő édes anyagok, amiket kémiai úton állítanak elő. Az eritrit természetes körülmények között gyümölcsökben fordul elő, ám a boltokban kapható por állagú változatot már ipari eljárással készítik. Az eritrit íze nagyon hasonlít a cukoréra, viszont van egy kis utóíze.

Érdemes vigyázni vele, ugyanis ha túl sokat fogyasztasz belőle akkor kellemetlen gázképződést sőt, hasmenést tapasztalhatsz.

3. Xilit

Fotó: Lumixera / Shutterstock


A xilit vagy másnéven nyírfacukor is egy cukoralkohol, édessége hasonló a cukoréhoz. Előbbi azonban nem károsítja a fogakat, vagyis ha ezt fogyasztod, akkor csökken a fogszuvasodás kockázata. Sőt, egyes kutatások szerint növeli a csontsűrűséget, vagyis megelőzi a csontritkulást. Ezenfelül pedig segíti a bél mikrobiom, vagyis a bélben élő baktériumok munkáját. Az eritrithez hasonlóan mindazonáltal nagy mennyiségű fogyasztása nem egészséges, hasmenést okozhat.

Nagyon fontos, hogy a kutyák elől elzárva kell tartani, mivel a négylábúak számára mérgező hatású.

4. Yacon szirup

barna kan\u00e1l, \u00fcvegcse, szirup

Fotó: Amawasri Pakdara / Shutterstock


A dél-amerikai Andokban őshonos yacon növény (inkagumó) gumójából állítják elő ezt a szirupot. A yacon szirup, csakúgy, mint a xilit, jót tesz a bélben dolgozó baktériumoknak, a benne található rostoknak köszönhetően pedig megakadályozza az emésztési problémákat.

5. Monk fruit édesítőszer

barna sz\u00edn\u0171 cukor \u00e9s z\u00f6ld lev\u00e9l

Fotó: Eskymaks / Shutterstock


A monk fruit, vagyis szerzetes gyümölcs egy Délkelet-Ázsiából származó gyümölcsfajta. Kalória- és szénhidrátmentes, sőt még a az egészséges vércukorszint megtartásában is segít. A jelenlegi kutatások alapján fogyasztása semmilyen mellékhatással nem jár. Fontos azonban, hogy mielőtt megvásárolod a szirupot, nézd meg, hogy mennyi cukorral vagy más édesítőszerrel kombinálták azt, ez ugyanis elég gyakori eljárás és természetesen árnyalja az előbbiekben leírtakat.