
Csodatévő gyógynövény
Fotó: Martin Turzak / Shutterstock
Egy nap, egy őszi finomság #6: édeskömény
2021-10-02
Magyarországon nem annyira elterjedt a használata, pedig már az ókori görögök is ismerték. Szeretnénk, ha te is jobban megismernéd, ezért mutatunk neked egy őszi finomságot, amit az édesköményből tudsz elkészíteni.
Sorozatunk következő főszereplője az ősz egyik leggyógyítóbb zöldsége, az édeskömény.
Mit érdemes tudni róla?
Levesbetétnek is használhatod!
Fotó: Dani Vincek / Shutterstock
Az édeskömény kiváló C-vitamin és karotin forrás. Mindemellett az emésztést is segíti. Jótékony hatásai miatt főleg gyógynövényként használják. Görcsoldó hatással is rendelkezik, ezért akár a menstruációs fájdalmak csillapítására is használható.
Elterjedt szokás, hogy a hasfájós kisbabáknak teát készítenek belőle, mivel nekik is enyhíti a kellemetlen bélgörcsöket.
Sőt, a légúti megbetegedéseknél is használható, mint köptető.
Sült édeskömény parmezánnal
Tudtad? Az édeskömény magja, a kínai ötfűszer keverék fontos összetevője.
Fotó: Dani Vincek / Shutterstock
Hozzávalók:
- 2 nagy édeskömény
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1/2 teáskanál só
- 1/4 teáskanál frissen őrölt fekete bors
- Parmezán sajt
Így készül:
- Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
- Távolítsd el az édeskömény szárait, és hosszában vágd félbe őket.
- A félbevágott édesköményekből készítsd 1 centiméteres szeleteket, majd fektesd őket egy tepsibe. Mehet rájuk az olívaolaj, só és bors.
- Tedd a tepsit a sütőbe körülbelül egy órára, viszont fél óránként forgasd át a szeleteket. Amikor már ropogós és barna minden édeskömény, akkor vedd ki a sütőből és jó alaposan szórd meg parmezán sajttal.
Jó étvágyat!
From Your Site Articles
- A zöldségtárolás helyes módja, 5 könnyű lépésben - Vince ›
- Egy nap, egy recept: zöldséges-sajtos rakott tészta - Vince ›
- Egy nap, egy recept: chiamagos, kókuszos joghurt puding - Vince ›
- Sokoldalú és egészséges: íme a zöld arany, a matcha tea - Vince ›
- Egy nap, egy recept: zabkenyér túróval - az egészséges uzsonna ... ›