Sült barna színű étel, sajttal megszórva fehér kerámia tálban, mellette kanál, villa

Csodatévő gyógynövény

Fotó: Martin Turzak / Shutterstock

Egy nap, egy őszi finomság #6: édeskömény

Magyarországon nem annyira elterjedt a használata, pedig már az ókori görögök is ismerték. Szeretnénk, ha te is jobban megismernéd, ezért mutatunk neked egy őszi finomságot, amit az édesköményből tudsz elkészíteni.


Sorozatunk következő főszereplője az ősz egyik leggyógyítóbb zöldsége, az édeskömény.

Mit érdemes tudni róla?

\u00e9desk\u00f6m\u00e9nyek egym\u00e1sra bor\u00edtva

Levesbetétnek is használhatod!

Fotó: Dani Vincek / Shutterstock


Az édeskömény kiváló C-vitamin és karotin forrás. Mindemellett az emésztést is segíti. Jótékony hatásai miatt főleg gyógynövényként használják. Görcsoldó hatással is rendelkezik, ezért akár a menstruációs fájdalmak csillapítására is használható.

Elterjedt szokás, hogy a hasfájós kisbabáknak teát készítenek belőle, mivel nekik is enyhíti a kellemetlen bélgörcsöket.

Sőt, a légúti megbetegedéseknél is használható, mint köptető.

Sült édeskömény parmezánnal

S\u00fclt \u00e9desk\u00f6m\u00e9ny parmez\u00e1nnal ker\u00e1mia t\u00e1lban

Tudtad? Az édeskömény magja, a kínai ötfűszer keverék fontos összetevője.

Fotó: Dani Vincek / Shutterstock


Hozzávalók:
  • 2 nagy édeskömény
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál frissen őrölt fekete bors
  • Parmezán sajt
Így készül:
  1. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
  2. Távolítsd el az édeskömény szárait, és hosszában vágd félbe őket.
  3. A félbevágott édesköményekből készítsd 1 centiméteres szeleteket, majd fektesd őket egy tepsibe. Mehet rájuk az olívaolaj, só és bors.
  4. Tedd a tepsit a sütőbe körülbelül egy órára, viszont fél óránként forgasd át a szeleteket. Amikor már ropogós és barna minden édeskömény, akkor vedd ki a sütőből és jó alaposan szórd meg parmezán sajttal.
Jó étvágyat!